Hükümet, memurla çözüm arayışında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2007 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikalarının toplu görüşmelerde anlaşmaya varamaması üzerine devreye giren Uzlaştırma Kurulu'nun kararını vermesinin ardından sendikalarla tekrar bir araya gelme imkanları bulunduğunu belirtti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanları, Devlet Bakanı Başesgioğlu'nu Başbakanlık Merkez Bina'daki makamında ziyaret etti.

Görev alanı dahilinde sendikalarla görüşmelerinin süreceğini kaydeden Başesgioğlu, toplu görüşme sürecinin devam ettiğine dikkati çekti.

Toplu görüşme sürecinin kamuoyuna, "5-10 puana" endeksli olarak takdim edilmesinin doğru olmadığını anlatan Başesgioğlu, memur sendikalarının asıl amaçlarının, memurların çalışma şartlarını, ortamlarını, özlük haklarını dile getirmek olduğunu kaydetti.

Kamu çalışanlarının yıllardır biriken sorunların azaltılmasını hedeflediklerini belirten Başesgioğlu, "Bunun da çaresi, köklü biçimde Kamu Personel Rejimi'nde değişikliğe gitmektir. Bunun için atılan adımlar var. Bunları önümüzdeki dönemde görüşeceğiz" diye konuştu.

Başesgioğlu, Kamu Personel Rejimi ile memur sendikalarının grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı elde edip edemeyeceklerine yönelik soruya, "Sendika denildiğinde, grev ve toplu iş sözleşmesi haklarının da bunun içinde olması lazım. Ama, bunun için yapılması gereken altyapı çalışmaları var. Anayasamızın ilgili maddesi var. Bu konuları gözden geçireceğiz" yanıtını verdi.

Kamu sendikacılığının nihai hedefinin, toplu sözleşmeli ve grevli sendikal hak olduğunu belirten Başesgioğlu, uzun vadede Türkiye'de, "çalışan" kavramının ortak olarak kullanıldığı, işçi memur ayrımının olmadığı bir sendikal düzene de geçilebileceğini ifade etti.

Uzlaştırma Kurulu'nun kararının ardından bir toplantı yapacaklarını bildiren Başesgioğlu, o aşamada da sendikalarla uzlaşamamaları durumunda konuyu hükümet gündemine taşıyacaklarını bildirdi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız da Başesgioğlu'nun, Kamu Personel Rejimi ile ilgili değerlendirmelerinin "umut verici" olduğunu ifade ederek, ancak Kamu Personel Rejimi'nde değişiklik yapılırken bazı temel prensiplere dikkat edilmesi gerektiğini, bunun başında da kamu çalışanlarının iş güvencelerinin geldiğini vurguladı.

Kamu kesimindeki işçilere 190 YTL'yi bulan zam yapıldığını anlatan Akyıldız, bunun net karşılığının 140 YTL olduğunu kaydetti. Memurlar için istedikleri zamların da 140 YTL'ye karşılık geldiğini belirten Akyıldız, taleplerini, kamu kesimi toplu sözleşmelerine göre hazırladıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber