Havalimanlarındaki VIP uygulması, Başbakanın talimatıyla yeniden düzenleneyor

Haber Giriş : 03 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan'ın ?yol geçen hanına döndü' diye tepki gösterdiği VIP'ler (Çok Önemli Kişi) yeniden düzenleniyor. Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, bakanlar ile general ve amiraller dışında kalan tüm emekliler VIP'den geçmeyecek...

Havaalanlarında elini kolunu sallayan herkesin VIP'ten geçmesi üzerine Başbakan Erdoğan, bakanlarına ?VIP'i daraltın' talimatı verdi... Bakanların görevlendirdiği bürokratlardan VIP Komisyonu kuruldu... Komisyon, emekli Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, Bakanlar ile General/Amiraller dışındaki emeklilerin VIP dışı tutulmasını kararlaştırdı.

VIP'İ KULLANAMAYACAKLAR
ERDOĞAN'IN komisyonun raporuna onay vermesi halinde; emekli Milletvekilleri, Valiler, Müsteşar, Müsteşar Yardımcıları, Büyükelçiler, Kamu kurum ve kuruluşları Genel Müdürleri, Kamu bankaları Genel Müdürleri, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Yargıtay Başsavcıları, Konfederasyon Başkanları, Üst Kurul Başkan ve üyeleriyle eş ve çocukları VIP'i kullanamayacak.

ASKER HASSASİYETİ
Komisyon, emekli ya da emekli olmamış ?Devlet Sanatçıları' konusunda görüş birliğine varamadı. Komisyonda, emekli Orgeneral/Amiraller dışındaki General/Amirallerin de VIP dışı tutulması gündeme geldi. Ancak , hükümetin ?askere karşı tavır aldığı' çekincesi yaratılır diye vazgeçildi.

MANYETİK KART ÖNERİSİ
Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanı Mustafa Bal, komisyonda güvenlik zaafiyetini gidermek için VIP girişlerine manyetik kart konulmasını önerdi. Öneri kabul edilirse, VIP'i kullanacaklara özel manyetik kartlar verilecek. Kartı olmayan VIP'e giremeyecek. Kartın okuduğu kişiler ve birinci derece yakınları VIP'e alınacak. Komisyon, VIP'ten kimlerin faydalandığını belirlemek için istatistik çıkartmaya çalıştı. Ancak emekliler yüzünden sağlıklı veri oluşturulamadı. Mevcut sistemde birçok milletvekili ve üst düzey kamu personelinin eş ve çocukları bireysel olarak VIP'i kullanabiliyordu. Bundan sonra, eş ve çocuklar tek başlarına VIP'e alınmayacak. Sadece, kullanıcıyla birlikte faydalanabilecek.

BAŞVURULAR ASKIYA ALINDI
VIP listesinin daraltılmasının gündeme geldiği dönemde VIP'ten faydalanmak için yapılan başvurular askıya alındı. Karma Komisyonun raporuna son şekli Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, onayı ise Başbakan Erdoğan verecek. Komisyon, raporunu Ağustos ayı sonuna kadar tamamlayacak.

FATİH ÜREK GİREMEYECEK
Yeni dönemde, VIP'i Semra Özal, eski Cumhurbaşkanı eşi sıfatıyla kullanabilecek. Ancak, yanında Fatih Ürek gibi sanatçıları sokamayacak. VIP dışı kalanlar, ?Businees Class' bilet almaları halinde CIP'i (Ticari Açıdan Önemli Kişi) kullanabilecek... Açık büfe yiyecek ve içeceklerden oluşan CIP'lerdeki konaklama ve ağırlama imkanları da iki katına çıkartılacak.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber