İlk üniversite olma özelliği taşıyan meslek lisesi, 62 yıldır kalifiye eleman yatiştiriyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2007 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak'ta Cumhuriyet tarihinde kurulan ve ilk üniversite özelliği taşıyan Zonguldak Anadolu Meslek Lisesi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 62 yıldır eğitim ve öğretimin yanı sıra bünyesindeki 4 okuldaki 14 alanla ülke endüstrisine kalifiye eleman yetiştiriyor.

Zonguldak'ta Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Fener Mevkii'nde üniversite olarak kullanılan bina, 1945 yılında Soğuksu semtinde 167 öğrenci ile tesfiyecilik, demircilik ve marangozculuk bölümlerinin açılmasının ardından Erkek Sanat Enstitüsü'ne çevrilerek kalifiye eleman yetiştirmeye başladı. Daha sonraki yıllarda sanatın yanısıra teknik ve meslek yönünde genişleyen lise, 62 yıldır büyüyerek 33 bin metrekarelik alanda tek kampüse bağlı 4 ayrı okul ile 14 alanda ülke ekonomisine teknik ve kalifiye eleman yetiştiriyor.

167 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlayan okul, yeni öğretim dönemine normal lise eğitimin yanı sıra Anadolu Teknik Lisesi'nde 330, Teknik Lise'de 117 ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 958 olmak üzere toplam bin 405 öğrenci kapasitesine ulaştı. Okulda müdür, 5 müdür yardımcısı, 108 öğretmen, 2 memur, 1 sayman ve 1 hizmetli, 15 teknisyen olmak üzere 133 personel görev yapıyor.

Yeni öğretim döneminde, aynı müdürlüğe bağlı Anadolu Teknik Lisesi'nde, Bilişim Teknolojileri, Elektrik-Elektronik teknolojileri, Makine Teknolojileri alanları yer alırken Teknik Lise'de, Bilişim teknolojileri, Elektrik-Elektronik teknolojileri, Makine teknolojileri alanları yer alıyor. Meslek Lisesinde ise, Bilişim teknolojileri Elektrik-Elektronik teknolojileri, Metal teknolojileri, Metalürji teknolojileri, Makine teknolojileri, Ahşap teknolojileri, Sıhhi-Tesisat ve İklimlendirme teknolojileri, Motor teknolojileri alanlarında eğitim ve öğretim sürdürülecek.

Okulda, 16 bina, bu binalarda ise 30 derslik, 8 laboratuar, 4 resimhane, 1 kütüphane ve 1 kapalı spor salonun bulunuyor. Okul Müdür Vekili Orhan Aksoy, her geçen eğitim sezonunda kapasitesi artan okul ile birlikte ülke ekonomisine yetiştirilen kalifiye elemanın sayısı ve çeşidini de arttırdıklarını söyledi. Yeni sezonu da başarı ile tamamlamayı hedeflediklerini anlatan Aksoy, "Okulumuz 1945 yılından beri Türk Endüstrisine kalifiye eleman yetiştirmiş ve yetiştirmeye devam etmektedir. Kalifiye olarak çalışan bir çok mezunumuzun yanı sıra devlet kademelerinde görev yapan önemli sayıda öğrencimiz yer almaktadır. Ayrıca okulumuzdan mezun olan önemli sayıda ünlü siyasetçi, iş adamı ve milli sporcu vardır. Anadolu Teknik Lisesini ve Teknik Liseyi bitiren öğrenciler, kendi alanlarında 4 yıllık Teknik Eğitim Fakültelerini kazanarak Teknik öğretmen olabilmektedir. Ayrıca, 4702 Sayılı Kanun ile Meslek Yüksek Okullarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir. Üniversiteye giriş oranımız 4 yıllık Üniversitelerde yüzde 7 oranındadır. Meslek Yüksek Okuluna yerleşen mezun öğrenci sayımız yüzde 85 civarındadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber