Yurtdışından gelen 4 farklı bilirkişi heyeti, TCDD'yi kazada suçsuz buldu

Haber Giriş : 04 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Sakarya'nın Pamukova ilçesinde yaşanan ve 38 kişinin öldüğü 81 kişinin de yaralandığı tren kazası sonrası, muhalefet partisi CHP tarafından bugün Meclis'te görüşülmek üzere verilen gensoruya 4 farklı ülkeden gelen heyet raporlarıyla yanıt verecek.

Alman, İspanyol, Hollanda ve Güney Kore'den gelen bilirkişi heyetlerince hazırlanan raporların ortak görüşü 'Hız sınırı aşıldı, ani fren treni raydan çıkardı.' yönünde.

Kaza bölgesinde tarafsız 4 ülkenin uzman kişilerince yapılan inceleme neticesinde, kazaya altyapı eksikliğinin değil, hız sınırının aşılmasının neden olduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: ?Zemin ve altyapının livrede belirlenen hıza uygun olduğu görülmüştür. Ancak hız sınırının aşıldığı, kurpun son parabolündeki ani fren nedeniyle üç, dört ve beşinci vagonların raydan çıkarak yana yattığı, birinci ve ikinci vagonların da birbirine girdiği tespit edilmiştir.?

Yıldırım, kaza sonrası basında çıkan haberler ile ortaya atılan iddialara elindeki 4 ayrı raporu Meclis kürsüsünden tek tek okuyarak cevap verecek. Edinilen bilgilere göre Binali Yıldırım, kazayla ilgili yapılan açıklamalar ile haberlerdeki çelişkilere dikkat çekecek. Öte yandan kazayı incelemek için bakanlık tarafından kurulan ?bilim kurulu'nun başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman, hızlandırılmış tren projesinin durdurulmadığını, bilim kurulu üyelerinin kazaya ilişkin incelemelerinin devam ettiğini belirtti. Prof. Yarman, kaza bölgesi geçilirken, bu kazaya ilişkin inceleme sonuçları açıklanıncaya kadar trenlerin yavaş şekilde seyredeceğini belirtti ve bu bölgede hızın 20-30 kilometre dolayında olacağını kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber