Alevilik, 8. sınıfta tek kelime

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Eylül 2007 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Esra KAYA / ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yıllardır tartışma konusu olan Aleviliğe ders kitaplarında yer verilmesi konusunda, göstermelik bir adım attı. İlköğretimde okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarından sadece 8. sınıf kitabında, "Alevilik" ilk kez ve tek kelime olarak kullanıldı.

Aleviliğin, tasavvufi yorum olarak nitelendirildiği kitapta başkaca herhangi bir tanım yapılmadı. MEB, yeni belirlenen müfredata göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarının, ilköğretim 4'ten 8. sınıfa kadar olanını yeniledi. Kitaplarda, İslam düşüncesinin yorum biçimleri "İnançla ilgili yorumlar, fıkhi yorumlar ve tasavvufi yorumlar" olarak 3 ana gruba ayrıldı.

TASAVVUFİ YORUM

Alevilik de 8. sınıfın ders kitabında, "Kur'an ve Yorumu İslam Düşüncesinde Yorumlar" bölümünde, tek kelime olarak geçiyor. Kitabın 82. sayfasında, "Yesevilik, Mevlevilik, Alevilik-Bektaşilik ve Ahilik gibi oluşumlar, Anadolu'da hoşgörü kültürünün yayılmasına öncülük etmiş, başlıca tasavvufi yorumlardır" cümlesi yer aldı.

HACI BEKTAŞ'IN FOTOĞRAFI

Kitabın bu sayfasında, Yunus Emre, Mevlana, Ahmet Yesevi, Ahi Evran ile Hacı Bektaş Veli'nin resmine yer verildi. Kitapta, bunlarla ilgili olarak, "Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlana, Ahi Evran, Hacı Bayram Veli gibi şahsiyetler, ahlaki değerlerin başta Anadolu olmak üzere bir çok bölgede yayılmasına öncülük etmişlerdir. Ayrıca bu şahsiyetlerin, kültür ve edebiyatımız üzerinde de önemli etkileri vardır" bilgisi yer alıyor.

TANIM YOK, SORU VAR

Kitapta Aleviliğin tanımı da dahil başka hiçbir konuya yer verilmiyor. Ancak ünitenin değerlendirme kısmında da öğrencilere "Alevilik Nedir" sorusu yöneltilerek, boşluk bırakılan yerde yanıt verilmesi isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber