TSK Hassasiyeti: "Sosyetik Fişleme"skandalı ile gündeme gelen Tuğgeneral emekli edildi

Haber Giriş : 06 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tuğgeneral Varol'un komuta ettiği İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan kaymakamlıklara mart ayında gönderilen yazıda, "AB ve ABD yanlısı kişiler ve yüksek sosyete" hakkında istihbari bilgi toplanması istenmişti.

Kaymakamlıklara yazı göndererek, ?ABD ve AB yanlısı kişiler ile yüksek sosyete' hakkında istihbarat toplanmasını isteyen Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol emekli oldu. Hürriyet'in ortaya çıkardığı ?Sosyetik Fişleme' skandalının ardından Genelkurmay, ?Gereği yapılacak' açıklaması yapmıştı.

Geçen Mart ayında ortaya çıkardığı fişleme skandalına adı karışan İstanbul Maltepe'deki İkinci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, bu yılki Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) emekliye ayrıldı. 2000 yılındaki Şûra'da kurmay albaylıktan 17. sırada tuğgeneralliğe yükselen Varol'un ismi, bu yıl ne tuğgenerallikten tümgeneralliğe yükselenler, ne de görev süreleri bir yıl uzatılan tuğgeneraller arasında yer aldı. Bu durumda Tuğgeneral Varol'un emekliye sevk edildi.

SOSYETİK FİŞLEME
Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol'un başında bulunduğu İkinci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın geçen Mart ayında kaymakamlıklara geçtiği ve altında ?Tugay Komutanı namına' bir Piyade Kurmay Binbaşı'nın imzasının bulunduğu ?fişleme yazısı' kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Kaymakamlıklara gönderilen istihbarat yönergesinde ?bölücü ve yıkıcı' faaliyetlerde bulunan kişi ve kurumlar hakkında bilgi toplanması istenmişti.

ASKER: HABER DOĞRU
Haklarında istihbarat bilgisi istenenler arasında AB ve ABD yanlısı kişiler, sanatçılar, yüksek sosyete grupları, Satanistler, Masonlar, azınlıklar, Çerkez, Arnavut ve çingene kökenli vatandaşlar ve internet grupları da yer almıştı. Olayın Necdet Açan imzasıyla 10 Mart 2004'te Hürriyet'in manşetine taşınması üzerine Genelkurmay aynı gün bir açıklama yaparak, haberi doğrulamıştı. Açıklamada, hata yapıldığı kabul edilerek, ?Çalışmada yer alan bazı hususların düzeltilmesi maksadıyla da gerekli incelemelere başlanmıştır' denilmişti.

SÖZ VERMİŞLERDİ
Genelkurmay Başkanlığı, fişleme tartışmasının kamuoyunda büyümesi üzerine 16 Mart tarihinde ikinci bir açıklama yapma gereği duymuştu. Genelkurmy, bu açıklamasında şu mesajı vermişti:

?Sadece üç maddesinde yer alan ve basınca yansıtılan amacını aşmış istekler ise bu konudaki eğitiminde zafiyet olan karargah subaylarının kusurudur. Bu mesele Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir iç meselesidir. Bu hususun düzeltilmesi için gerekli çalışmalara hemen başlanmıştır. Gereği yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber