Cerrah'tan MOBESE'nin fişini çeken polislere gece baskını

Haber Giriş : 19 Eylül 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çetin AYDIN/İSTANBUL

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, bazı polislerin otomobillerinde bulunan ve MOBESE ile bağlantıyı sağlayan bilgisayarların fişini çektikleri iddiası üzerine baskın düzenledi. Dört ekip otosunda bilgisayarların fişinin bağlı olmadığı tespit edildi.

İSTANBUL'da ekip otolarına yerleştirilen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu'na (MOBESE) bağlı tablet bilgisayarların fişlerini çekerek devre dışı bırakan 18 polis hakkında idari soruşturma başlatıldı. MOBESE'nin açılışı Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından 17 Haziran 2005'te yapılmıştı. Üç bin 500 ekip otosuna MOBESE'yle bağlantı için tablet bilgisayarlar takılmıştı.

MOBESE Komuta Kontrol Merkezi ve İlçe Komuta Kontrol Merkezlerinde görevli polisler aylar geçtikçe bazı ekip otolarının merkezlerdeki ekranlarda gözükmediğini farketti. Merkezlerle ekipler arasındaki koordinasyon zayıfladı. Araştırma başlatan MOBESE yetkilileri, bazı polislerin takip edilme endişesiyle zaman zaman tablet bilgisayarların fişlerini çektiklerini belirledi. Fiş çekme meselesinden haberdar olan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, ekip otolarına gece yarısı ani baskın düzenledi. Dört ekip otosunda fişlerin takılı olmadığını belirledi. Polisler hakkında idari soruşturma başlattı.

Daha sonra MOBESE'de sinyali gözükmeyen ekip otoları ilçe emniyet müdürleri tarafından yerleri tespit edilerek kontrol edildi. 14 ekip otosunun daha tablet bilgisayarlarının fişlerinin takılı olmadığı tespit edildi. 14 polis hakkında da hemen idari soruşturma başlatıldı.

13 bin kişi yakalandı

MOBESE'nin 3 bin 500 polis otosuyla bağlantısı GPRS ve tablet bilgisayarlar aracılığıyla sağlanıyor. Sistemle plaka, kimlik, pasaport, ehliyet bilgileri anında kontrol edilebiliyor. Tablet bilgisayarlar yardımıyla bugüne kadar haklarında arama kararı bulunan 13 bin kişinin yakalandığı bildiriliyor.

Hürriyet

MOBESE ile bağlantıyı kesen 18 polise soruşturma

İSTANBUL Emniyeti'nde MOBESE soruşturması. 18 polis hakkında, otomobillerindeki MOBESE'ye bağlı bilgisayarların fişini çektikleri için idari soruşturma açıldı. Polislerin neden böyle bir yola başvurdukları araştırılıyor.

MOBESE Komuta Kontrol Merkezi, bir süre önce sistemle bağlantılı çalışan ekip otolarının ekranlarda gözükmediğini fark etti. Araştırma başlatan yetkililer, bazı polislerin takip edilme endişesiyle zaman zaman merkezle bağlantılarını sağlayan tablet bilgisayarların fişlerini çektiklerini belirledi. Olaydan haberdar olan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, ekip otolarına ani baskın yaptı. 4 ekip otosunda bilgisayarların sistem dışı olduğu anlaşıldı.

CERRAH ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

CERRAH ilçe müdürlerini acil toplantıya çağırdı. Yapılan toplantıda ekip otolarına yönelik denetlemelerin artırılması talimatını verdi. Ardından 14 ekip otosunun daha tablet bilgisayarlarının fişlerinin takılı olmadığı tespit edildi. Toplam 18 polis hakkında idari soruşturma başlatıldı. Gaziosmanpaşa, Güngören, Eminönü ve Üsküdar İlçe emniyet müdürlüklerinde görevli oldukları öğrenilen memurların bölgelerinde bu süre içerisinde karıştıkları bir olay olup olmadığı da araştırılıyor.

Devrim TOSUNOĞLU / İSTANBUL

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber