Başörtüsüne 'devrim yasası' formülü

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan'da türbana 'Özal formülü' dedi

Üniversitelerde türban yasağının anayasa hükmü ile kaldırılmasına Başbakan Erdoğan da yeşil ışık yaktı. ?Cüppe, çarşaf ve bikini'nin önüne ise ?devrim yasalarıyla' set çekilecek. İlham kaynağı 1988 yılındaki Evren'den veto yiyen Özal'ın formülü oldu

Türban yasağının anayasa hükmü ile kaldırılması Başbakan Tayyip Erdoğan ve partisinin MYK üyelerince de benimsendi. AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), dün Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 14.00'te toplanarak, 138 maddeli anayasa taslağını ele aldı. 8 saat süren toplantıda, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, akademisyenlerce hazırlanan taslağı gerekçeleriyle ve 1982 Anayasası'ndan ayrılan özellikleriyle madde madde sıraladı.

Bu maddeler üzerinde Sapanca'da yapılan değişiklikleri de anlatan Fırat, anayasanın başlangıç bölümünün değiştirileceğini, ancak anayasa metnine dahil edilmeyeceğini bildirdi.

Anayasanın ?değiştirilemez' nitelikli ilk 4 maddesine de dokunulmayacağını bildiren Fırat, ?Atatürk'ü anayasadan sildikleri? yönündeki eleştirilerin ise gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

İNKILAP YASASINA VURGU

Toplantıda, yeni bir Anayasa Mahkemesi kararına dayanak oluşturmaması için türban yasağının anayasa maddesi ile kaldırılması gerektiği üzerinde duruldu. Bu kapsamda akademisyenlerce geliştirilen ?Yükseköğrenimde kılık ve kıyafet serbesttir? maddesinin geniş kapsamlı olduğu anlatıldı. Yapılacak düzenlemenin ?cüppe, sarık, çarşaf, şalvar, mayo, bikini? gibi marjinal kılık ve kıyafetleri kapsayıp kapsamayacağı tartışıldı. Düzenlemenin provokatif yaklaşımlara neden olabileceği kaygısı dile getirildi.

Bu çerçevede ?İnkılap Yasaları'na ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla yükseköğretimde kılık ve kıyafet serbesttir? seçeneğinin geliştirildiğini bildiren Fırat, diğer MYK üyelerinin de desteğini aldı.

Düzenlemede kılık kıyafetlerin sosyolojik gerçekliği yansıtması gerektiği vurgulanacak. Ancak bazı üyelerin Devrim Kanunları ifadesinin türbana engel oluşturabileceğini savunduğu, Erdoğan'a diğer önerilerin de anlatılacağı belirtildi.

KÜRTÇE EĞİTİME ONAY

Toplantıda, Türkçe dışındaki dillerde özel kanunlarla düzenleme yapılarak eğitim yapılabileceği yönündeki madde de MYK üyelerinin onayını aldı. Bu hükmün kabul edilmesi halinde Kürtçe dersi, okullarda seçmeli olarak okutulabilecek.

SEÇMELİ DİN DERSİ

MYK toplantısı öncesinde Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştü. Din dersinin devlet gözetiminde yapılması gerektiğini söyleyen Yazıcıoğlu, ?Çünkü din dersi süreklidir ve yenilenmelidir. Ancak isteyen din dersinden muaf olabilir? görüşünü Erdoğan'a aktardı. MYK'da da bu yöndeki görüş benimsendi.

MYK üyeleri, din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılmasının halkın yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede doğru olmayacağını öne sürdü.

1988 yılındaki ?Özal formülü' ?inkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' üniversitelerde kılık ve kıyafeti serbest bırakıyordu. Ancak bu düzenleme dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren'dan veto yemişti.

Ebru TOKTAR / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber