Anadolu Üniversitesi dünya ikincisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, öğrenci sayısı bakımından Hindistan'daki Indra Gandhi Üniversitesi'nden sonra dünyanın ikinci büyük üniversitesi olduklarını söyledi. Rektör Prof. Dr. Sürmeli'nin verdiği bilgiye göre 1800 öğretim üyesi ve öğretim elemanının görev aldığı Anadolu Üniversitesi'nde 21 bin 936 örgün, 1 milyon 100 bin uzaktan öğretim gören öğrenci bulunuyor. 1982'de kurulan Açıköğretim Fakültesi'nden (AÖF) bugüne kadar 1 milyonu aşkın kişi mezun oldu. Halen Türkiye'de yükseköğrenim gören öğrencilerin yüzde 44'ü Anadolu Üniversitesi öğrencisi.


Kurulduğu 1982 yılından itibaren 1 milyonu aşkın mezun veren ve 1 milyon 100 bin öğrenci sayısıyla dünyanın mega üniversiteleri arasında yer alan Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) uzaktan eğitim sistemi açıköğretimde, Türk yükseköğretim sistemindeki öğrencilerin yüzde 44'ü öğrenim görüyor. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, öğretime 1982-1983'te işletme ve iktisat lisans programlarına kaydolan 29 bin 455 öğrenci ile başlayan açıköğretim sistemi, bugün 3 fakülte kapsamındaki 7 lisans, 28 ön lisans programı ve 1 milyon 100 binin üzerindeki öğrenci sayısıyla dünyanın mega üniversiteleri arasında yer alıyor.

2007-2008 öğretim yılında 25. yılını dolduracak AÜ açıköğretim sistemi, yüz binlerce kişiye öğretim yoluyla yüksek öğrenim olanağı sağlarken, özel projeler yardımıyla Türkiye'nin eğitim sorunlarının aşılmasında önemli rol oynuyor.

AÜ uzaktan öğretim sistemi, gerçekleştirdiği eğitim ve öğretim faaliyetleriyle Türkiye'de yükseköğretimde artan talebi karşılarken, yükseköğretimi kitleselleştirdi, düşük maliyetle eğitimde fırsat eşitliği sağlıyor. yÜkseköğretimde okullaşmanın artmasına yol açıp, meslek eğitimi olanaklarını artırıyor, örgün eğitime devam edemeyen kişilere yükseköğretim olanağı sağlıyor ve eğitim teknolojilerindeki gelişmelerin yükseköğretime uygulanmasını olanaklı kılıyor. AÜ Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, Türk yükseköğretim sisteminde öğrenim gören öğrencilerin yüzde 44'ünün açıköğretimli olduğunu belirterek, açıköğretim sisteminin, sadece Türkiye'de değil, KKTC ve Batı Avrupa'daki 12 farklı ülkede yaşayan Türk vatandaşlarına da yükseköğretim olanağı sağladığını kaydetti. Engelliler, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler, evinden ayrılma imkanı olmayanlar ve çalışanların açıköğretimin sağladığı olanaklardan yararlandığını anlatan Prof. Dr. Sürmeli, şöyle konuştu:

?Açıköğretim sisteminde, yaşam boyu eğitim çerçevesinde, meslek eğitimi, dikey geçiş, ikinci üniversite ve lisans tamamlama projeleri yer alıyor. Açıköğretimdeki eğitim sürecinde öğrenme, genellikle öğrenci merkezli olarak sürdürülüyor ve hazırlanan tüm öğretim materyalleri biçim ve içerik açısından öğrencinin kendi kendine öğrenmesini sağlayacak şekilde tasarlanıyor.?

YENİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Prof. Dr. Sürmeli, açıköğretim sisteminde öğretim ortam ve araçlarının, ders kitapları, televizyon programları, akademik danışmanlık hizmetleri, videokonferans ve bilgisayar-internet destekli eğitim uygulamalarından oluştuğuna işaret ederek, sistemde buna ek olarak sınav ve öğrenci destek hizmetlerinin de yer aldığını bildirdi. Basılı materyaller olan ders kitaplarının uzaktan eğitim sisteminin en temel unsuru olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sürmeli, öğrencinin kendi kendine çalışmasını sağlayacak şekilde düzenlenen ders kitaplarının, çağdaş eğitim teknolojisi yöntemleri doğrultusunda, internet ve televizyon programlarıyla uyumlu olarak basılıp, öğrencilere ulaştırıldığını kaydetti.

Prof. Dr. Sürmeli, açıköğretim sisteminde, öğrencilere her yıl yaklaşık 5 milyon kitap ulaştırıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

?Yaklaşık 280 farklı ders kitabının yazılımı ise Türkiye'de kendi alanlarında uzman olan 760'ı aşkın öğretim üyesinin yazarlığında ve editörlüğünde gerçekleştiriliyor. Açıköğretim fakültesinin kuruluşundan bu güne toplam 5 bin 200 radyo ve TV eğitim programının yayını ve yapımı gerçekleştirildi. TV eğitim programları TRT 4 kanalından yılda 24 hafta, haftada 37 saat ve yılda 888 saat yapılıyor. Ayrıca yaz döneminde 16 hafta boyunca TV eğitim programları yine TRT 4'de yayınlanıyor. Programlar her yayın döneminde en az 2 kez tekrar ediliyor.?

E-ÖĞRENME PORTALI

Eğitsel içeriğiyle yararlanan öğrenci sayısı açısından Türkiye'nin en büyük e-öğrenme uygulaması olarak değerlendirilen e-öğrenme hizmetlerinin, e-alıştırma, e-kitap, e-televizyon, e-sınav, e-danışmanlık, e-sesli kitap bileşenlerinden oluştuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Sürmeli, ?e-öğrenme hizmetleri, öğrencilerin internet üzerinden istedikleri zamanda ve yerde ders çalışmalarını sağlayan bir dizi elektronik öğrenme hizmetidir? diye konuştu.

SINAV ORGANİZASYONU VE ÖĞRENCİ HİZMETLERİ

Prof. Dr. Sürmeli, sistemin en önemli parçalarından biri olan sınavların organizasyonunun, AÜ Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:

?Büyük organizasyon gerektiren sınavlar, ülke içinde 82 ildeki 89 merkezde, çeşitli Avrupa ülkeleri ve KKTC'de yapılıyor. 2006-2007 öğretim yılı sınavlarında, 905 bin 108 öğrenci sınavlara girdi. Sınavlar için 5 bin 878 bina ve 94 bin 869 sınıf kullanıldı. Sınavlarda 251 bin 445 bini aşkın personel ve öğretim elemanı görev aldı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber