Çöp Vergisi borcu olan bile yurtdışına çıkış yapamayacak

Haber Giriş : 07 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu alacaklarını tahsil etmek için kararlı davranan hükümet, alınan tedbirleri her gün genişletiyor.

Bu çerçevede il özel idareleri ile belediyelerin alacakları (vergi özelliği taşıyan) da kamu alacağı niteliğinde değerlendirildi ve tedbir getirildi. Buna göre, 15 milyar lira ve üzerinde borcu olanlar yurtdışına çıkamayacak.

Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'na müracaatta bulunarak, vergi borcu olanların yurtdışına çıkış yasağını düzenleyen Pasaport Kanunu'nun ilgili maddelerinin ?kamu niteliğindeki alacaklar? için de uygulanmasını istedi. İçişleri Bakanlığı da uygun gördüğü müracaatın uygulanması için valilik ve emniyet teşkilatlarını uyardı. Buna göre, vergi borcu olanların yanı sıra, il özel idaresi ve belediyelere de 15 milyar liranın üzerinde vergi niteliğinde borcu olanların yurtdışına çıkışlarına tahdit konulacak. Bu işleme uğrayanlar yurtdışına çıkışlarını; ancak teminat vererek gerçekleştirebilecek.

Maliye Bakanlığı'nın müracaatını değerlendiren İçişleri Bakanlığı, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Kanunu'nun amacının, her türlü devlet gelirlerinin bir kayba uğramadan zamanında tahsilini sağlamak olduğunun altını çizerek, ?gelir kaybının önlenmesinin sadece vergi gelirleri için olmayıp, yasaya göre tüm devlet gelirleri için amaç edinildiği?ne vurgu yapıldı.

İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'na olumlu görüş bildirdi. İçişleri'nin konu ile ilgili olarak valiliklere uyarı için yazdığı yazıda şu ifadelere yer verildi: "Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafları, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer'i alacaklar kapsamında borçlu bulunduğu bildirilenlere de uygulanmasını, uygulama sırasında 424 seri No'lu Tahsilat Genel Tebliğinde belirtilen 15 milyar TL ve üstündeki borçlarından dolayı yurtdışına çıkışları yasaklanması istenilen şahıslar hakkında tahdit veri girişi işlemlerinin yapılmasını rica ederim."

Pasaport Kanunu'nun 22. maddesi, "Yurtdışına çıkmaları mahkemelerce yasaklananlara, memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığı'nca tespit edilenlere, vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmez. Ancak, yabancı memleketlere gitmeleri mahkemelerce yasaklananlar dışında kalanlara, zaruri hallerde İçişleri Bakanlığı'nın teklifi ve Başbakan'ın onayı ile pasaport veya yerine geçen seyahat vesikası verilir.? hükmünü içeriyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber