Mideden sorunu olanlar yemekten sonra yatmasın

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 20 Eylül 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

dr. Gökhan Ordu'nun yazısı

RAMAZAN ayında yoğunlaşan sağlık sorunlarından biri de reflü adı verilen, mide asidinin yemek borusuna geriye kaçmasıdır. Bu tür bir rahatsızlık çekenlerin az yemeleri ve yemekten sonra yatmamaları gerekir. Reflüsü olan hastaların sigara, aşırı çikolata, kahve tüketimi ve aşırı yağlı yiyeceklerden sakınmaları önemlidir. Limon ve portakal suyu gibi ye mek borusunu tahriş edebilecek içecekler de sakıncalıdır.

Kabızlık sorunu olanların kepekli yiyecekler yemeleri, bol sıvı almaları, sebze meyve ağırlıklı beslenmeleri ve tuvalet zamanlarını değiştirmemeleri gerekiyor.

KİLO KONTROLÜ...

İftarda yenilen şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlılar yüksek kalorili olmaları nedeniyle oruç tutanlarda kilo artışına neden olur. Kilo artışına bağlı olarak kan yağlarında ve tansiyonda artış gerçekleşir. Oruç tutan kişilerde uzun süreli açlığa bağlı olarak kişilerin bazal metabolizma hızı azalır. Buna bağlı olarak da kilo alımı daha rahat hale gelir. İftarda yavaş ve az miktarda yeyip, birkaç saat sonra ara öğün gibi takviye edilmesi kilo kontrolü için önemlidir. Kilo kontrolü için bol bol egzersiz yapılması önerilir. Ancak fazla yediklerinizi yakmak için tok karnına yürüyüş yapmak, koşmak, halı sahada top oynamak, spor salonlarında aşırı efor harcamak sakıncalıdır.

İftardan sonra ve sahurda açığı kapatma amacıyla fazla ve sık aralıklarla sigara içilmesi kandaki oksijen oranını düşürür, dolu olan midenin hızlandırdığı sindirim işlemi sırasında da oksijen harcandığı için, sigaranın zararı bir kat daha artar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber