Oruç tutarken baş dönmelerine dikkat!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2007 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Diyetisyeni Muhammed Şahin, Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların baş dönmesi yaşamaması için sahura kadar bol bol su ve meyve tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte iftardan sonra bazı vatandaşların baş dönmesi, karın ağrıları şikayetlerine ilişkin uzmanlardan öneri ve uyarılar geldi. Özel Veni Vidi Hastanesi Diyetisyeni Muhammed Şahin, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan bireylerin beslenme şekillerinin birdenbire değiştiğini belirterek, "Genelde 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşer. Bu yüzden iftar ve sahurda yenilen yemeklere dikkat etmek gerekir. Dikkat edilmediği takdirde sindirim güçlüğü, mide bulantısı, midede yanma, gaz, kabızlık, baş ağrısı, halsizlik ve tansiyon yükselmesi gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bu tür problemlerle karşılaşmamak ve olduğumuz kiloyu koruyabilmek için şunlara dikkat edilmelidir; yaklaşık 12 saatlik açlık sonrası mideye aniden yüklenmek sindirim sorunlarına neden olabilir. Orucu hafif yiyeceklerle açınız ve yemekler arasına 10 dakikalık dinlenme süresi koyunuz. Sahura mutlaka kalkınız. Bu hem aç kalma sürenizi kısaltır, hem de metabolik hızın düşmesini engelliyerek kilo almamanızı sağlar. Ramazan ayında kişilerin tatlı isteği artabilir. Bunu yağlı ve bol şekerli tatlılar yerine sütlü tatlılar, hoşaf, komposto veya kuru meyvelerle gideriniz. Gün boyu susuz kalan vücudun su ihtiyacını karşılamak adına iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketiniz. Toplumumuzda zaten düşük olan taze sebze ve meyve tüketimi Ramazan'la birlikte iyiden iyiye düşmektedir. Bu yüzden de günde en az 4 porsiyon taze meyve ve sebze tüketiniz" dedi.

Şahin, baş dönmelerinin olmaması için sahurda bol bol su ve meyve tüketmek gerektiğini söyleyerek, "Özellikle sahurda 100 gram peynir, 5-6 adet zeytin, domates, salatalık, 4 dilim ekmek veya 2-3 yumurtalı menemen yiyip, çay içmeliyiz. İftar için ise bir kase çorba, bir porsiyon et, tavuk veya balık, bir porsiyon sebze yemeği, yarım kase yoğurt, salata ve 2-3 dilim ekmek yemeliyiz. Sahura kadar geçen sürede bol bol su ve meyve tüketmeliyiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber