YÖK'ün Avusturya'da okuyan öğrencilere ilişkin basın açıklaması

Haber Giriş : 07 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 Ağustos 2004

Son günlerde çeşitli basın ve yayın organlarında Türkiye'deki Avusturyalı öğrencilerden harç alındığı için Avusturya'nın da oradaki Türk öğrencilerden de harç aldığı yolunda haberler yer almaktadır. Bu konuda kamuoyunun aydınlatılması ihtiyacı gündeme gelmiştir.

Bilindiği üzere 2547 sayılı Kanun'un 46. Maddesi uyarınca yükseköğretim kurumlarında cari hizmet ödenekleri öğrenci başına belirlenmekte ve yabancı uyruklu öğrencilerden alınacak ücret miktarı da Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilmektedir. ?2003 ? 2004 Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ile İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Esaslarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Esaslar? 11 Mart 2004 Tarih ve 25399 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu esaslarda, ülkemizdeki üniversitelerde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerden karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, öğrenci katkı payı alınmayacağı karara bağlanmıştır.

Bu karar uyarınca Başkanlığımız tarafından Dışişleri Bakanlığı'na bir yazı gönderilerek, hükümetler arası ikili anlaşmalar çerçevesinde hangi ülkeler ile karşılıklılık ilkesinin belirlendiğine dair bilgi sorulmuş ve karşılıklılık ilkesi benimsenen ülkelerin isimlerinin yer aldığı bir liste talep edilmiştir. Bu liste doğrultusunda, ülkemizde bulunan yabancı uyruklu öğrencilerden harç alınması işlemine son verilecektir. Konuya ilişkin bilgi henüz Başkanlığımıza ulaşmamıştır.

Bu bağlamda üniversitelere, Dışişleri Bakanlığı'nın sözkonusu yazısının beklendiği ve yazının başkanlığımıza ulaşması halinde tüm rektörlüklere hangi ülkelerden gelen öğrencilerden karşılıklılık ilkesine göre harç alınmayacağının bildirileceği duyurulmuştur.

Ayrıca, basında yer aldığı gibi bu konuda Başkanlığımızın, Avusturya'daki öğrencilerden özel olarak harç talep etme gibi bir uygulaması bulunmamaktadır. Dışişleri Bakanlığı'nın yazısı gelir gelmez ivedilikle uygulamaya konmak üzere üniversitelere bildirilecektir.

YÖK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber