Devlet, Valiliklerden cep telefonu çekmeyen yerlerin listesini isteyecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Eylül 2007 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYDIN HASAN Ankara

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de yerleşim birimi bulunan her yerin 6 aylık bir çalışmanın ardından cep telefonlarının kapsama alanı içine gireceğini söyledi. Yıldırım, önceki akşam iftar yemeği verdiği basın mensuplarına son gelişmeleri değerlendirdi.

İletişim vergisinin aşamalı olarak düşürüleceği mesajını veren Yıldırım, "İletişim vergisi konusunda bizim çıkış noktamız Başbakan'ın sözüdür. Başbakan, kamuoyuna bu verginin düşeceğini ifade ettiyse Ulaştırma Bakanı ile Maliye Bakanı'na ne yapmak düşer? Bu vergi tedrici olarak düşecek" dedi.

Yıldırım, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) kurulmasını öngören ihalenin iptal edilmesinden sonra yapılacak çalışmalar konusunda şu değerlendirmede bulundu:

Her yerden 'alo' sesi gelmeli

"Üçüncü nesil cep telefonu ihalesinin iptalinden sonra yapacağımız üç önemli husus var. Mobil haberleşme hizmetlerinin tüm Türkiye genelinde dengeli dağılmasını sağlayacağız. Birinci önceliğimiz alo deyince memleketin her köşesinden ses gelmesi. Bunun yapılmasına mümkün olduğu kadar da destek vereceğiz. Evrensel destek hizmetinde 344 milyon YTL var. Eylem planımız şu: Bütün valiliklerden çekmeyen yerlerin listesini alacağız. Operatörlere, 'Bu yerler kapsama alanı dışında' diyeceğiz. İnsanın yaşadığı ses gelmeyen hiçbir yer kalmayacak. 'Yüzde 92 kapsıyoruz' diyorlar. Ama kriterlerde anlaşmazlık var. Bu vecibeleri, şirketler yerine getirmeli. Kapsama alanı dışında yerler olduğunu biliyordum. Ama seçim gezileri sırasında bunu gördüm."

Önce ses, sonra görüntü

İnsanlara, "Üçüncü nesil hizmeti vereceğim. Telefonda çocuğunu göreceksin" denildiğini kaydeden Yıldırım şöyle devam etti:

"Anadolu'da bana 'Ama önce ses ver. Burda ses yok' diyorlar. Vazifemiz bu hizmetin her tarafa götürülmesini sağlamak. Bu teknolojiyi biz sadece İstanbul için istemiyoruz. 6 ayda Türkiye'de alo denmeyen hiçbir yer kalmaz. Firmalar rekabet etmeyecek, Anadolu'da ortak antenler kuracak. Aralarında işbirliği yapmaları için şirketleri konuşarak ikna edeceğiz.

İkincisi, üçüncü nesil sistemin işlemesine engel olacak hukuki meseleleri çözümleyeceğiz. Üçüncü olarak bu yarışı aynı anda başlatacağız. İptal de bu hususa vurgu var zaten. İptal bir fırsatı da getirdi. Şartnameleri gözden geçirerek eksiklikleri gidereceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber