Burnu sık akan çocukların sinüzit olma ihtimali var

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst solunum yolları enfeksiyonlarının kolayca bulaşması ve çocuklarda sık sık tekrarlaması okul döneminde hatta erişkinlikte yıllarca sürebilecek ciddi KBB hastalıklarına yol açıyor

Basit bir nezle ya da grip sonrası oluşan enfeksiyon ihmal edildiği takdirde henüz bağışıklığı tamamlanmamış çocukları, bilhassa sinüzit hastalığına daha çok eğilimli kıldığını belirten Nişantaşı Kulak Burun Boğaz Grubu'ndan Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, ?Üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklarda okul devamlılığını ve dolayısı ile başarısını ciddi şekilde düşürürken, tedavi edilmeyen çocuk sinüzitleri de orta kulak sorunlarından müzmin akciğer sorunlarına kadar farklı komplikasyonlara yol açabiliyor? dedi.

KRONİK HALE GELMESİN

Dr. Şerbetçi, çocuk sinüzitlerinin en önemli emarelerinin burun tıkanıklığı, burundan konuşma, burun ve geniz akıntısı, inatçı öksürükler, sık sık nezle ve grip olduğunun söylenmesi ile dalgınlık ve dikkat kusurları gibi yakınmalar olduğunu belirtti. Yakınmaların 10 günden fazla devamı halinde tedbir alınması gerektiğini belirten Dr. Şerbetçi, ?Bir üst solunum yolu enfeksiyonu emareleri 10 günden fazla sürüyorsa burada bir sinüs tutulması vardır ve bu emareler üç aydır sürüyorsa sinüzit kronik hale gelmiş demektir? dedi.

Çocuklarda sinüzit teşhisi KBB hekiminin burun içini endoskopik muayene ile incelemesi ile konuyor. Bütün bir kış boyunca hastalanan yazın da iyileşen çocuklarda sinüzit ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Şerbetçi, ?Çocuk sinüzitlerinde eğer teşhis vaktinde konulabilmişse hastaların çoğu uygun ilaç tedavisiyle düzelebiliyor. Çocuk sinüzitlerinde sinüzit ameliyatı çok nadir durumlarda yapılmalıdır? diyor.

ORTA KULAK İLTİHABININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Çoğu zaman, uygun tedavi sonrası orta kulak iltihabı tamamen iyileşiyor; ancak bazı durumlarda hekim tarafından, ek veya daha ileri tedavi önerilebiliyor. Tedavide 'Miringotomi' adı verilen bir müdahale ile kulak zarına küçük bir kesik ile iltihabın boşaltılması ve böylece ağrının azaltılması amaçlanıyor. Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, açılan deliğin birkaç günde iz veya hasar bırakmadan iyileştiğini söyleyerek, ?Bazı durumlarda sıvı birikimini önlemek, orta kulağın havalanmasını sağlamak ve işitmenin düzelmesi için kulak zarına 'havalandırma tüpü' veya 'kulak tüpü' takılması gerekebilir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber