Tuvalet alışkanlığında bunlara dikkat

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2007 19:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Çocukların tuvalet alışkanlığını kazanmaları konusunda öncelikle anne-babaların hazır olması gerektiğini belirten uzmanlar, "Hem siz hem de çocuğunuz hazır olmadıkça başlamayınız. En az üç aylık bir süre için zaman ve enerjinizi bu işe adayabilecekseniz siz hazırsınız demektir. Çocuğunuzun hazır olduğunun göstergeleri ise bezinin ıslak veya kakalı olmasından rahatsızlık duyması veya lazımlığa gitmek istediğini söyleyebilmesidir. Bu genellikle 18-24 aylık iken gerçekleşir." uyarısında bulunuyor.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Tarım, çocuğun annesiyle birlikte tuvalette bulunmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tarım, çocuğun tuvalete alıştırılmasının üç ay kadar sürebileceğini, bu nedenle annelerin sabırlı ve destekleyici olması gerektiğini kaydetti. Alıştırma döneminde kaza olduğunda çocuğun cezalandırılmamasını tavyi eden Tarım şöyle devam etti;

"Çocuğunuzun tuvalette idrar ve kakayı görmesine izin veriniz. Sifonu çekmekle oynamasına izin veriniz. Tuvalet eğitimi vermeden önce çocuğun normalde oturduğu ve oynadığı alana bir oturak koyarak ona alışmasını sağlayınız. Oturağı incelemesine, ona dokunmasına ve alışmasına izin veriniz. Çocuğa oturağın kendisine ait olduğunu anlatınız. Oturağa normal bir sandalyeye otururcasına elbiseleriyle oturmasını sağlayınız. Kalkmak istediği zaman kalkmasına izin veriniz. Bir süre oturması için zorlamayınız. Oturağa alıştıktan sonra ve elbiseleriyle oturduktan sonra, pantolon ve bezi olmaksızın oturtmayı deneyiniz. Buna alışması ve rahat oturması için zaman tanıyınız. Sonraki basamakta oturağın nasıl kullanıldığını gösteriniz. Çocuğun kirli bezinden bir parça kakayı oturağına koyunuz. Çocuğun kakanın buradan tuvalete dökülmesini izlemesini sağlayınız. Çocuğun sifonu çekmesine ve kakanın gitmesini gözlemlemesine izin veriniz. Oturağa ve sifonu çekmeye alıştıktan sonra normal tuvaleti kullanmayı öğretmeye başlayabilirsiniz. Çocuğunuza bol ve kolay çıkarılabilen pantolon giydiriniz. Çocuk ne zaman tuvalet ihtiyacını belirtse oturağa oturtunuz. İhtiyacı olduğunda çocuğun yüz ifadesi değişebilir veya o anada yaptığı aktiviteyi durdurabilir. Çocukların çoğu günde bir kez ve yemek yedikten bir saat sonra dışkılarını yaparlar. Çocukların çoğu büyükçe bir bardak içecekten bir saat sonra idrar yaparlar. İdrar ve dışkı ihtiyacının belirtilmesi dışında, çocuğunuzu düzenli aralarla oturağa oturtunuz. Bu aralar 1.5-2 saat kadar kısa olabilir. Çocuğunuz oturakta otururken yanında kalınız. Bu sırada ona kitap okumak veya onunla konuşmak rahatlamasına yardımcı olabilir. İhtiyacını oturakta giderdiği zaman çocuğunuzu övünüz, ama aksi durumda hayal kırıklığı göstermeyiniz. Sabırlı olunuz. Oturağı kullanmayı öğrendikten sonra, çocuğunuz, basamak yardımıyla, tuvaletin üstüne monte edilebilen bir oturak kullanabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber