Kapakları şişen konserve kavanozları asla kullanılmamalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2007 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Evde yapılacak konservenin güvenli oluşunu sağlayacak olan en önemli hususun, şeker, tuz ve hatta aspirin ilavesi değil, etkin olarak uygulanacak kaynatma işleminin süresi ve sıcaklığı olduğu bildirildi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Nevcihan Gürsoy, Türkiye'de ev şartlarında konserve, turşu ve salamura yapılmasının oldukça yaygın olduğunu belirtti. Gürsoy, evde hazırlanan konservelerde yeterli kaynatma işlemi gerçekleştirilemediğinde 'clostridum botulinum' bakterisinin ürediğini söyledi. Bu bakterinin çok tehlikeli ve ölüme yol açabilen 'botulizm' zehirlenmesine yol açtığına dikkat çeken Gürsoy, "Bu toksin diğer besin zehirlenmelerinden farklı olarak görme bozuklukları, yutma güçlükleri ve halsizliğe sebep olmaktadır." dedi.

Konservede dikkat edilmesi gerekenler;

Evde yapılan konserveler basınçlı kaplarda en az 20 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatma açık tencerede değil, basınçlı kapta olmalıdır. Çünkü normal bir tenceredeki kaynatma ile ocak ateşi ne kadar artırılırsa artırılsın, bulunulan bölgenin rakımına da bağlı olarak kaynama sıcaklığı 100 dereceyi aşamaz. Bu sıcaklıkta botulinum bakterisinin yok edilmesi mümkün olmaz. Evde yapılan konservelerin basınçlı kapta kaynatılarak, asit seviyesinin artırılması gerekmektedir.

Asitliği düşük olan gıdalar, bakteri açısından daha risklidir. Özellikle yeşil fasulye, bezelye, ıspanak, mısır, pancar, bamya, kabak gibi düşük asitli sebzelerle yapılan konservelerde bu konuya dikkat edilmeli.

Kontrol, konservenin tadının yanı sıra kavanoz kapağının şişmesi veya sızıntı olması, sıvı kısmın kapağı açarken fışkırması, normal olmayan renk ya da koku gibi unsurlara bakılarak yapılabilir. Önlem olarak konserve gıda yemeden önce en az 10 dakika kaynatılmalıdır.

Konserve olarak hazırlanan besinler için sıcağa dayanıklı kavanozlar ve bunlara özel kapaklar kullanılması gerekiyor. Sivas, aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber