1 Ekim 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 01 Ekim 2007 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YENİ YASAMA YILI BAŞLIYOR

-TBMM, yeni yasama yılına başlıyor.

-23. Dönem 2. Yasama Yılı açılış programı, TBMM Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak. (Saat:14.00)

-TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanacak ve Toptan'ın sunuş konuşmasının ardından İstiklal Marşı okunacak. Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis'in açılış konuşmasını yapacak. Cumhurbaşkanı Gül'ün seçilmesini protesto eden CHP de dahil tüm siyasi partilerin açılışta hazır bulunmaları bekleniyor.(Saat:15.00)

-TBMM Başkanı Köksal Toptan da, beş yıl aradan sonra ilk kez eşli açılış resepsiyonu verecek. Cumhurbaşkanı Gül de resepsiyona katılacak. (Saat:19.30)

-BAKANLAR KURULU TOPLANIYOR

-Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanıyor.

Başbakan Erdoğan'ın ABD'de olması nedeni geçen hafta yapılamayan toplantıda bu hafta, yeni anayasa taslağı çalışmaları ile Erdoğan'ın ABD gezisi, ana gündem maddelerini oluşturuyor. (Saat:12.00)

-DİNK DAVASI'NIN İKİNCİ DURUŞMASI YAPILACAK

-Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın ikinci duruşması, İstanbul Beşiktaş 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Bu arada, demokratik kitle örgütleri de davanın görüleceği Beşiktaş'ta bir dizi eylem gerçekleştirecek. Dink davasının ilk duruşması, 2 Temmuz 2007 tarihinde yapılmış ve 12 tutuklu sanıktan 4'ü tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Dink davasında yargılanan toplam 18 sanığın, 7 buçuk yıldan ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar değişen cezalara çarptırılması isteniyor. (Saat:10.00)

-CHP'Lİ ATEŞ: ?DEĞİŞİM ŞART ANCAK, BU KAVGA İLE OLMAMALI?

-CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, CHP'de ?değişimin? şart olduğunu ancak bunun ?kavga? edilerek yapılamayacağını söyledi. Parti içi muhalefeti eleştiren Ateş, ?Parti içinde muhalif olduğunu söyleyenler eğer kendilerinin iktidara gelmeleri için verdikleri emeği partinin iktidara gelmesi için verselerdi CHP iktidarda olurdu? dedi. CHP'de yeni bir yönetim oluşması gerektiğine işaret eden Ateş Deniz Baykal'ın yeniden aday olması durumunda ise destek vereceğini açıkladı. Ateş, ?Sayın Baykal aday olmalı. Ben destekleyeceğim? diye konuştu.

-GÜL'ÜN İLK AVRUPA GEZİSİ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çarşamba günü Strasburg'da Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne hitap edecek. Gül'ün konuşmasında Türkiye'de önümüzdeki dönemdeki demokratikleşme ve insan hakları alanlarında atılacak adımlara ilişkin mesajlar vermesi ve bu çerçevede yeni anayasa çalışmalarına değinmesi bekleniyor.

-DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA BÜTÇE HARCAMALARININ ÜÇTE BİRİ GÜVENLİK VE SAVUNMAYA

-İktisatçı Mustafa Sönmez'in hazırladığı ?Doğu-Güneydoğu'da Yoksullaşma ve Çözüm: Barış? raporunda, 2006 bütçesinden Doğu ve Güneydoğu illerine yapılan harcamaların yüzde 18'inin ?kamu düzeni ve güvenlik?, yüzde 11'inin ?savunma? olmak üzere toplam yüzde 29'unun ?asker-polis harcaması? olduğu, bu oranın Türkiye ortalamasında yüzde 13 düzeyinde bulunduğu kaydedildi.

-MALİYE BAKANI UNAKITAN İLE ARIOĞLU'NUN YOLLARI AYRILIYOR

-Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile arası açılan Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu'nun görevden alınma aşamasına geldiği öğrenildi. Maliye Bakanlığı kulislerinde, yeni dönemde Arıoğlu'nun asaleten atanması için ilk etapta kararname hazırlamayan ve bu nedenle Bakanlık içinde eleştiri alan Unakıtan'ın kararnameyi hazırladığı ancak bir süre sonra Arıoğlu'nu görevden alarak yerine Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural'ı atayacağı konuşuluyor.

-REEL KESİM AŞIRI KUR RİSKİ ALDI

-Son dört buçuk yılda kamu ve Merkez Bankası'nın dış borç toplamı adeta yerinde sayarken, özel sektörün dış borcu ise 95.3 milyar dolarla iki kattan fazla artarak 138.5 milyar dolar oldu. Dış borç stoku içindeki payı yüzde 61.2'ye kadar yükselen özel sektör borçları, ekonominin yeni yumuşak karnı haline geldi. Özel sektörün dış borcundaki artışın 39.8 milyar doları bankalar, 55.6 milyar doları ise şirketlerin borçlarından kaynaklandı.

-HAZİNE, KİT'LERE TEK DÜZEN GETİRİYOR

?Hazine Müsteşarlığı, Kamu İktisadi Teşebbüsleri'ne (KİT) tek düzen getirecek yasal düzenleme ile ilgili çalışma başlattı. 2008'de çıkarılacak yasa ile finansman dengesinde sorun yaşayan KİT'ler için kar etme konusunda kurallar getirilecek. Düzenleme maliyet hesaplama, kur yönetimi, mali performans, katma değer yaratma süreçlerini içerecek. Düzenlemede ayrıca etik kurallar da yer alacak.

-100 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT İLK MECLİS BİNASINDA AÇIKLANIYOR

-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eylül sonu itibariyle son bir yılda 100 milyar doları aşan ihracat verilerini ilk TBMM binasındaki toplantıyla açıklayacak. Toplantıya, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve İhracatçı Birlikleri Başkanları da katılacak.(saat:10.00)

-ASO'DAN BAKAN ÇİÇEK'E ZİYARET

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ASO Başkanı Nurettin Özdebir'i kabul edecek. (Saat:10.00)

-?CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI? BAŞLIYOR

-Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ?Camiler ve din Görevlileri Haftası?nın açılış törenine katılacak. Törende ayrıca, hafızlık, ezanı güzel okuma, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma, makale, hutbe yazma yarışmaya girenlere de ödülleri verilecek. (Saat:10.00)

-İSTANBUL VE KAHİRE'DEKİ HZ OSMAN'IN KUR'AN MUSHAFLARI ORİJİNAL Mİ?

-Eski Diyanet İşleri Başkanı ve eski AKP Milletvekili Tayyar Altıkulaç, ikisi Türkiye'de biri Kahire'de bulunan, Hz. Osman tarafından yazdırıldığına inanılan üç Ku'an Mushaf'ı üzerinde yaptığı çalışma sonucunda, Mushafların, orijinalinden kopya edildiği sonucuna vardı.

Altıkulaç, Mushaf'ların 7. veya 8. asırda yazılmış olduğunu belirterek, ?Hz Osman'ın yazdırdığı Mushaf'lar olmasa da, en azından bu Mushaflar 13 asır önceden bize intikal eden değerler? dedi

-Altıkulaç'ın üzerinde çalıştığı üç Kur'an Mushafı ile ilgili dijital çekimle, kitap halinde araştırmacıların incelemesine sunulacak

-KÜLTÜR BAKANLIĞI CeBIT FUARINDA BİLİŞİM PROJELERİNİ TANITACAK

-Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrasya Bölgesi'nin en büyük bilişim fuarı olan ?CeBIT Bilişim Avrasya Fuarı?nda ?Kültür Turizm TV & Müzik, Sesli Kitap, E-Kitap, Yazma Ezerler İnternette? gibi bilişim projelerin tanıtacak.

-CEBIT'İN YENİ YAPISI TANITILACAK

-HİFAŞ Genel Koordinatörü Şafak Alpay ve Deutsche Messe AG Proje Müdürü Alexander Wurst, 2 Ekim-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı öncesinde, fuarın içeriği ve yeni yapısına ilişkin basın toplantısı yapacak.(Saat:10.00)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber