'Kök hücre'de umut veren gelişmeler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2007 15:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Hacettepe Üniversitesinde düzenlenen sempozyumda, bazı Avrupa ülkelerinde insanlar üzerinde uygulanmaya başlanan tedavilerde kullanılan ''mesenkimal'' kök hücrelerin özellikle uzun süre iyileşmeyen kırıklar ve kireçlenmelerde olumlu sonuçlar verdiği bildirildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 3. Kök Hücre Biyolojisinde Güncel Kavramlar ve Klinik Uygulamalar Sempozyumu'nda kök hücre tedavisiyle ilgili güncel gelişmeler ele alındı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Kansu, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Öner Odabaş ile düzenlediği basın toplantısında, dünyada kök hücre tedavisinde umut verici gelişmeler olduğunu söyledi.

Bunların başında ''mesenkimal'' adı verilen, kemik iliğinden elde edilen ve özel koşullarda laboratuvarda elde edilen kök hücrelerin kullanıldığı tedaviler geldiğini belirten Kansu, ''Bunlar tamamen temizlenip çoğaltılıyor ve kemik yapımında problemi olanlarda, uzun süre iyileşmeyen kırıklar ve kireçlenmelerde, kemik iliği naklinden sonra gelişen bir takım rahatsızlıklarda olumlu sonuçlar veriyor'' dedi.

Bu tedavinin İsveç ve İtalya başta olmak üzere az sayıda hasta üzerinde denendiğini, ancak yaygın olmadığını anlatan Kansu, Türkiye'de ise Hacettepe, Bilkent ve İstanbul Üniversitelerinde aynı konuda araştırmalar yapıldığını kaydetti.

Kansu, dünyada kök hücre çalışmalarıyla ilgili her gün farklı çalışmalar açıklandığını, ancak bunların bilimsel bir temele dayanması gerektiğini ifade etti.

-EMBRİYONİK KÖK HÜCRE-

Embriyonik kök hücre ile ilgili çalışmalar da yapıldığını belirten Kansu, ancak sempozyuma katılan yabancı uzmanların, ''bunun yakın bir gelecekte insanda uygulanmasının mümkün olmadığını, henüz araştırma safhasında olduğunu'' dile getirdiklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Öner Odabaş ise kök hücre tedavisinin bakanlığın yakın takibinde olduğunu belirterek, embriyonik kök hücrenin kullanılmadığı klinik tedavilere bilimsel danışma kurulunun kararıyla izin verilebildiğini anlattı.

Embriyonik kök hücrelerle ilgili de Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ile paralel bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Odabaş, ''Embriyonik kök hücrelerin anne-babanın izni alınmak kaydıyla deneysel çalışmalarda kullanılmasına yönelik bir hazırlık yürütülüyor. Bu, tüp bebek tedavisinde kullanılmayan embriyoların kullanılabilmesine yönelik bir çalışma. Kullanım kılavuzu şeklinde bir mevzuat hazırlanacak. Ama bu sadece hayvan çalışmaları için geçerli olacak'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber