TELKODER: Telekom alanında serbestleşme yok

Haber Giriş : 05 Ekim 2007 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği'nden (TELKODER) yapılan açıklamada, telekomünikasyon alanında 2000 yılından bu yana konuşulan serbestleşmenin gerçekleşmediği belirtilerek, "Türk Telekom'un rakibi olan şirketler, 2004 yılından itibaren şehirlerarası, milletlerarası ve cep telefonu görüşmeleri yapmak için Uzak Mesafe Telefon Hizmeti lisanslarını aldılar. Ancak sabit telefon pazarı, bu işletmecilere kapalı tutulmaya devam ediyor" denildi.

- Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği'nden (TELKODER) yapılan açıklamada, telekomünikasyon alanında 2000 yılından bu yana konuşulan serbestleşmenin gerçekleşmediği belirtilerek, "Türk Telekom'un rakibi olan şirketler, 2004 yılından itibaren şehirlerarası, milletlerarası ve cep telefonu görüşmeleri yapmak için Uzak Mesafe Telefon Hizmeti lisanslarını aldılar. Ancak sabit telefon pazarı, bu işletmecilere kapalı tutulmaya devam ediyor" denildi.

TELKODER'den yapılan yazılı açıklamada, sabit telefon pazarının dörtte üçünün rekabete kapalı olduğu, şehiriçi telefon görüşme lisanslarının verilmediği ifade edildi. Açıklamada, sabit ücret gelirleri haricindeki sabit telefon görüşme pazarının vergiler hariç 4.355 milyon YTL olduğu, bu rakamın içinde yer alan şehiriçi görüşmelerin ise yaklaşık 2.7 milyon YTL olduğuna dikkat çekildi.

-"SABİT TELEFON PAZARININ YÜZDE 75'İ REKABETE KAPALI"-

HesaplıHatt ve YazlıkHatt abonelerinin, Türk Telekom'un rakibi olan Uzak Mesafe Telefon işletmecilerinin hizmetlerinden yararlanmalarının engellendiğine işaret edilen TELKODER açıklamasında, "19 milyon sabit telefon abonesinin yaklaşık 9.5 milyonu, HesaplıHatt ve YazlıkHatt abonesi. Abonelerin yüzde 50'si rekabete kapalı. Bu iki unsur birleştirildiğinde, sabit telefon pazarının yaklaşık yüzde 75'i rekabete kapalı" değerlendirmesinde bulunuldu. Rekabete açık gibi görünen yüzde 25'lik bölüm ise Fiyat Sıkıştırması denilen yöntemle kapalı tutulmaya çalışılıyor" denildi.

-"FİYAT SIKIŞTIRMASI REKABETİ YOK EDİYOR"-

Yeni işletmecilerin, işlerini yapabilmek için Türk Telekom'un hatlarını ücret karşılığında kiralamak zorunda olduğunun dile getirildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Türk Telekom, yeni işletmecilerin ödediği bu kira ücretlerinde çok küçük indirimler yaparak maliyetlerini yüksek tutarken, rekabete kapalı olan şehiriçi ve sabit ücretlerde sürekli zam yaptı; rekabete açık görünen Uzak Mesafe Telefon görüşme ücretlerinde 2004 ve 2007 yıllarında büyük indirimler yaparak rakiplerini çalışamaz hale getirdi. Fiyat Sıkıştırması olarak adlandırılan bu yöntemle, yeni işletmeciler, yüzde 86'ya varan dampingi göze alarak faaliyet göstermek durumunda bırakılıyor. Böylece, zararları göze alamayan yeni işletmeciler, birer ikişer pazardan çekiliyor; rekabet yok ediliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber