Kamu personel reformu Temmuz 2008'e yetiştirilecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2007 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığındaki kamu işveren kurulu ile memur sendikaları, mali konularına ilişkin mutabakatsızlık zaptını imzaladı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığındaki Kamu İşveren Kurulu ile toplu görüşmelerde ele alınan idari konuları değerlendirmek üzere Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, kamu çalışanlarına yapılacak zam konusunda Uzlaştırma Kurulu kararları üzerinde Kamu İşveren Kurulu ile anlaşma sağlanamadığını hatırlatarak, en düşük maaş alan sendikalı memura 140 YTL zam yapılması yönündeki taleplerinin 78 YTL civarında kaldığını ifade etti. Memur maaşlarına yapılacak zam konusunu görüşmek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep ettiklerini belirten Akyıldız, bugünkü toplantıda memurlara grev ve toplu iş sözleşmesi hakkının, Anayasa değişikliği çerçevesinde verilmesini önerdiklerini kaydetti. 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun memurların haklarını korumada yetersiz kaldığına dikkat çeken Akyıldız, kanunun yeniden gözden geçirilmesi için gelecek günlerde bir komisyon kurulacağını söyledi. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına kamu çalışanlarının da dahil edilmesi konusunun toplantıda görüşüldüğünü kaydeden Akyıldız, bu konuda bir mutabakat sağlandığını belirtti. Akyıldız, şunları kaydetti:

''Kamu çalışanlarına eşit işe eşit ücret uygulamasını gerçekleştirecek, eşit ücreti saygın bir ücret noktasına taşıyabilecek bir çalışma yapmak üzere Kamu Personel Rejimi'nin çalışmalarının hızlandırılması ve Temmuz 2008'e yetişrilmesi için gayret sarf edilmesi için mutabakat sağlandı. Yine Kamu Personel Rejimi'ne kamu çalışanları sendikalarının görüşünün alınması konusunda da mutabakata varıldı.''

Akyıldız, geçen yıllarda mutabakat sağlanan ve üzerinde çalışma yapılması gereken yaklaşık 30 maddenin uyuşmazlık tutanağına ekleneceğini bildirerek, bu maddelerin hayata geçirilmesi konusunda bir komisyon kurulacağını ve komisyon aracılığıyla konunun takip edileceğini anlattı. Hizmet kollarının taleplerinin hayata geçirilmesi konusunda da teknik bir komisyonun kurulmasına karar verildiğini kaydeden Akyıldız, komisyonun çalışmasının toplu görüşme süreciyle sınırlı olmayacağını bildirdi. Kamu çalışanlarını rahatlaştırmak ve haklarını geliştirmek için önemli adımlar atıldığını ifade eden Akyıldız, mali konularda da 'kamu çalışanlarının destekleyeceği çalışmaların başlatılmasını' istediklerini belirtti. Akyıldız, bir soru üzerine, seçimlerden önceki kamu kesimi toplu iş sözleşmeleriyle, seçimlerden sonraki toplu görüşmelerde verilen zamlarla 'çalışanlar arasında adaletsizlik oluşturulduğu' görüşünü dile getirerek, ''Bu adaletsizliğin giderilmesi konusunda ciddi bir çalışma yapacağız. Bunun farkına varılacağı umudunu taşıyoruz. En düşük işçi ücretine, sadece ücretler bazında bakıldığında 140 YTL, ikramiye ve yan ödemelerle 170 YTL'lik artış sağlandı ama toplu görüşmelerde en düşük maaş alan devlet memuruna 78 YTL'lik artış sağlandı. Bu artış adil olmadı. İşçi ücretleriyle memur ücretleri arasındaki ortalama farkın 1.97'den 2'nin üzerine çıkabileceği kanaatindeyim. Bu uygulamanın giderilmesi için Sayın Başbakan'ın ve bakanların duyarlı olmasını diliyorum'' diye konuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da toplantıda, 20'ye yakın madde üzerinde uzlaştıklarını bildirdi. Din görevlilerinin hafta tatilleri ile resmi ve dini tatillerdeki çalışmaları karşılığında fazla mesai ödenmesi konusunda çalışma yapılacağını ifade eden Aksu, camilerin temizliğinin yerel yönetimler tarafından yapılması konusunda da uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Aksu, ''Türkiye'deki camiler, yeni dönemdeki temizliği açısından önemli bir maddeydi. Diyanet-Sen'in bu konudaki teklifi kabul edildi.

İnşallah vatandaşlarımız daha temiz ortamlarda ibadet yapacak. Bu da şunu gösteriyor. Sadece memurlarla ilgili değil, tüm vatandaşlarımızla ilgili konular da toplantılarda gündeme geliyor'' dedi. Aksu, bir soru üzerine, imamların hafta tatilleri, resmi ve dini tatillerdeki çalışmaları karşılığında fazla mesai ödenmesine dair bir söz verilmediğini, ancak bu konuda bir ''çalışma'' yapılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber