Türkiye, köpek kaynaklı kuduzun görüldüğü tek Avrupa ülkesi

Haber Giriş : 07 Ekim 2007 21:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği Veteriner Hekim Platformu, sahipsiz hayvanların korunması ve rehabilitasyonu konusundaki sorunların bu yılda çözüm beklediğini belirterek, ?İstanbul gibi ülkemizin en büyük şehrinde dahi insanlar kuduzdan ölebiliyor. Türkiye köpek kaynaklı kuduzun görüldüğü tek Avrupa ülkesi? dedi.

AB Veteriner Hekim Platformu'ndan yapılan açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı ile belediyelerin kuduz hastalığına karşı yeterli bütçe ayırılmaması eleştirildi. Açıklamada, 3 bin 300 civarındaki belediyenin sadece bin kadarında veteriner hekim bulunduğu kaydedilerek, veteriner hekim olmayan belediyelerde söz konusu hizmetleri kimlerin yürüttüğünün açıklanması istendi.

?Belediyelerde veteriner hekimlerin yasalarla belirlenmiş pek çok görevi varken ve bu meslek grubunun bir alternatifi daha yokken ve tüm dünya bunu kabul etmişken veteriner hekim sayısı bir türlü artmamaktadır. Mevcut yapılanma içinde Veteriner İşleri Müdürlükleri neden kapatmada ilk akla gelen birimler olmuştur?? denilen açıklamada, şöyle denildi:

?Bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele gibi bir amacın olmadığını belirten bu bütçe ortadayken koruyucu sağlık hizmetleri bizim için önemlidir demenizin bir şey ifade etmediğini yok sayılan halk çok iyi anladı. Yıllardır varlığı bilinen hastalıklara karşı en basit ve ekonomik önlemleri almak dururken insanlarımız öldükten sonra en pahalı ilaçlar ve yöntemlerle göstermelik ve zararlı uygulamalar için harcanan paraların hesabı sorulmalıdır.

Tüm AB mevzuatları veteriner teşkilat yapılanmalarına, hayvan nüfus yönetim planlarına, yeterli sayıda veteriner sağlık personeli ve teknik donanıma dayalı iken, bir turlu gerekli kurumsal yapılanma ve görevlendirmeleri yapmayarak surecin tamamlanmasını hayal kılan yetkililerin amacı nedir??

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber