Bayram'ı cepten mesajla geçiştirmeyin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2007 18:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayramlar başta olmak üzere özel günlerde cep telefonundan mesaj atarak kutlama alışkanlığı giderek yaygınlaşırken, kutlamaların yüz yüze yapılması halinde daha büyük anlam kazanacağı bildirildi.

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarca çok sık kullanılmaya başlanan cep telefonu mesajları aracılığıyla tebrikleşmenin yanlış olmadığını, akrabaların ve dostların hatırlanarak önemli günlerinin tebrik edilmesinin İslam kültüründe önemli bir yer bulduğunu söyledi.

Buna karşın, bayram ve diğer dini özel günlerin sadece cep telefonu mesajı veya diğer iletişim araçlarıyla kutlanmasının Türk ve İslam kültürüyle çok fazla bağdaşmadığını belirten Gündüz, ''Yine de bugünkü şartlarda her yere gitmek mümkün olmuyor. İş yoğunluğu ve gidilecek yerin uzaklığı nedeniyle bu tür tebrikleşmelerin olması da güzel'' dedi.

''İmkan varsa gidip görmek, büyüklerin ellerini öpmek, hatırlarını sormak lazım'' diyen Gündüz, şöyle devam etti:

''Günümüzde, 'Bu şekilde bayramlaşmak kötü' demek doğru olmaz. Önemli olan hatırlamak ve tebrik etmek. Ancak, bayramlarda en doğru olan yüz yüze görüşmek, 'Bir sıkıntısı var mı?' diye sormak, imkan varsa yardımcı olmaktır. Ailesinden uzakta oturanlar, bayramlarda huzurevleri, kimsesizler yurdu ve hastaneleri ziyaret ederse hayırlı bir iş yapmış olurlar. Özellikle huzurevlerinin, yetiştirme yurtlarındaki anasız-babasız çocukların sevgiye ihtiyacı var. Hastanelerde 'Bir dost gelse de güzel bir yüz gelse de bayramlaşsak, dertleşsek' diyen birçok kişi var. Bunların hatırlanması lazım.''

-''ÖNCE BAYRAMLAŞMA SONRA TATİL''

Bayram öncesinde tatile gitmenin çok doğru olmadığını da ifade eden Gündüz, tatile bayramlaşma ve ziyaretlerin ardından çıkmanın daha uygun bir davranış olacağını belirtti.

Gündüz, yoğun iş temposu nedeniyle birçok kişinin bazen dost ve akrabalarıyla ancak bayramdan bayrama görüşebildiğini dile getirerek, ''Maalesef son yıllarda, bayramı normal izin gibi görüp hemen bir yerlere gitme telaşımız başladı. Tatile ziyaretlerimizi yaptıktan sonra çıkalım. Bu konuda hassas olmak gerek. Geleneklerimizi öldürmememiz lazım'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber