Ülker: Yıllık çikolata satışımızın yüzde 25'ini bayramda yapıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2007 17:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yıldız Taşdelen / AA

Ülker Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker, yıllık çikolata satışlarının yüzde 25'ini, sadece bayram dönemlerinde 2 hafta için satışa sundukları bayramlık çikolataların oluşturduğunu bildirdi.

Şeker, Türkiye'de kişi başı çikolata tüketiminin Avrupa ülkelerinin gerisinde seyrettiğini belirterek, kişi başı yıllık çikolatalı ürünler tüketiminin Türkiye'de 1,5 kilo iken İsviçre'de 10,2 kilo, Almanya'da 9 kilo, Fransa'da 4,9 kilo, İtalya'da 3,5 kilo ve Yunanistan'da 2,5 kilo olduğunu söyledi.

Tüketim miktarları karşılaştırıldığında Türkiye çikolata pazarında büyük bir potansiyel olduğunu ifade eden Şeker, bayramlık çikolata seçiminde özellikle kalitenin, tercihi etkileyen faktörlerin başında geldiğini, gösterişli ve albenili ambalajların hediyelik çikolata seçiminde öncelikli olarak değerlendirildiğini, satın almayı etkileyen bir diğer faktörün de fiyat olduğunu kaydetti.

Şeker, ''Bayram dönemlerinde normal çikolata satışlarımızın 3 katı kadar bayramlık çikolata satışı gerçekleşmektedir. Yıllık çikolata satışlarımızın yüzde 25'ini, sadece bayram dönemlerinde yani her bayramda sadece 2 hafta için satışa sunduğumuz bayramlık çikolatalar oluşturmaktadır'' diye konuştu.

Bayramlık çikolata satışlarının yüzde 'ünün Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiğini ifade eden Şeker, ''Marmara satışlarının yüzde 64'ünü, Türkiye satışlarının da yüzde 35'ini İstanbul tek başına gerçekleştiriyor. Marmara'nın ardından ikinci sırada gelen bölge ise yüzde 16 ile İç Anadolu Bölgesi'dir'' dedi.

En çok tercih edilen ürünlerin çeşnili-dolgulu ve madlen çeşitleri olduğunu belirten Şeker, 23 adet bayramlık çikolata markası ile Ülker'in, bu yıl ilk defa portföyüne butik çikolata tarzında ürünler de kattığını bildirdi.

130 MİLYON DOLARLIK TÜRKİYE ŞEKER PAZARI-

Zuhal Şeker, bayram dönemlerinde ikramlık şeker satışlarının diğer dönemlere göre yaklaşık 4 kat arttığını ve Türkiye şeker pazarının büyüklüğünün yaklaşık 130 milyon dolar olduğunu belirterek, şeker tüketiminde batı bölgelerinde meyveli ve hafif aromaların, daha sıcak doğu bölgelerde ise tereyağlı, kahveli daha yoğun kıvamlı şekerlerin tercih edildiğini bildirdi.

Batı bölgelerinde toffe ve yumuşak şeker tüketiminde artış olurken, doğu bölgelerinde sert bonbonların daha çok tercih edildiğini kaydeden Şeker, pazardaki genel hareketlenmenin, bayramlık çikolatalar ve şekerlerle birlikte Türk kahvesini de olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

Şeker, Türk kahvesinin yarısının Marmara Bölgesi'nde tüketildiğini, Marmara'yı yüzde 15 ile Ege ve yine 15 ile İç Anadolu Bölgesi'nin takip ettiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber