Avukat, 4 banka hakkında kredi kartı yıllık üyelik bedelinin iptali yönünde açtığı davada haklı bulundu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2007 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAKARYA (CİHAN)-Adapazarı'nda Ercan Kaçmaz isimli avukat, 4 banka tarafından kendisinden alınan kredi kartı yıllık üyelik bedelinin iptali yönünde İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na yaptığı başvurusu kabul edildi. Avukat Kaçmaz, karara rağmen ödeme yapmayan 2 bankadan yasal sürenin dolmasının ardından icra yoluyla parayı tahsil edeceğini söyledi.

Bankaların farklı isimler altında aldığı komisyon ücretlerine yönelik eleştiriler sürerken, mahkemelere intikal eden dosyalarda kararlar müşteri lehine çıkmaya devam ediyor. Bunun son örneği de Adapazarı'nda yaşandı. Avukat olan Ercan Kaçmaz, 4 bankanın kendisinden yıllık kart üyelik aidatı adı altında yaptığı kesintinin haksız ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na kesintilerin iptali konusunda dava açtı. Mahkeme Kaçmaz'ı haklı bularak, 4 bankanın kesintileri geri ödemesine hükmetti. 1 bankayla ilgili dava ise halen sürüyor.

"HUKUKÇU OLARAK AMACIMA ULAŞTIM"

Amacının kesintinin boyutu değil, haksız olarak bankaların kredi kartı kullanıcılarının da bilgisizliğinden faydalanarak elde ettikleri yüksek orandaki gelirlerinin haksız olduğunu onlara anlatmak olduğunu söyleyen Kaçmaz, bunu da bir mahkeme kararıyla tespit ettirerek bir hukukçu olarak amacına ulaştığını vurguladı. 4 bankadan 2'sinin kendisine geri ödeme yaptığını, ancak 2 bankanın halen ödeme yapmadığını anlatan Kaçmaz, ödeme yapmayan bankalardan ödemeyi yasal sürenin dolmasıyla birlikte icra takibi başlatarak tahsil edeceğini kaydetti.

Kaçmaz şunları söyledi: "Sözleşmede bulunmadığı halde 4 banka keyfi uygulama neticesinde kredi kartı uygulamalarında benden kart üyelik aidatı ve yıllık aidat adı altında kesinti yaptılar. Bunlarla ilgili İl Tüketici Hakem Heyeti'ne uygulamanın haksız ve hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle başvurdum. Hakem heyeti sözleşmede yer almayan ve açıkça kredi kartı sözleşmesinin yapıldığı tarihte miktarı ve niteliği belirtilmeyen bu tür aidat ücretlerinin tahsil edilemeyeceğine karar vererek haksız yere kesilen bu ödemelerin iadesine karar verildi. 2 banka karar sonrası ödeme yaptı. Ancak Ak Bank 35 YTL'lik, İş Bankası ise 25 YTL'lik ödemeyi henüz yapmadı. Bir müddet daha bekleyip yasal süre dolduktan sonra eğer ödeme olmazsa hakem heyetinin vermiş olduğu mahkeme kararı hükmünde olan kararı icra takibine koyup ücreti almak istiyorum."

Kararların emsal niteliğinde olduğunu belirten Kaçmaz, bankaların yapmış olduğu ve mevzuatta bulunmayan her türlü haksız uygulamalarla ilgili vatandaşların hakem heyetlerine başvurabileceğini anlattı. Vatandaşların, sözleşmelerde belirtilmeyen ve taraflarca akit altına alınmamış ve emir bakiyle tahsil edilen her türlü kesintilerle ilgili müracaatta bulunabileceğine dikkati çeken Kaçmaz; "Bunlar emsal niteliğinde olan kararlardır. Tüketici lehine olan kararlardır. Dolayısıyla her bir kart kullanıcısı eğer kredi kartı sözleşmesi yaptığı anda sözleşmede böyle bir aidat ödeyeceğine dair bir hüküm yok ise buna rağmen bir kesinti yapılıyorsa 1 ay içerisinde İl Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilir. İl Tüketici Hakem heyetleri 700 YTL'ye kadar olan miktarlarla ilgili kesin olarak karar verir. 700 YTL üzerindeki kararlar ise tüketici mahkemelerinde delil niteliğindedir. Kredi kartı ücretleri 700 YTL'nin altında olduğu için Tüketici hakem heyetleri mahkeme hükmündeki yetkili yasayla oluşturulmuş kurullardır. Bankalar 700 YTL'ye kadar bir üst mahkeme olmadığı için buna itiraz edemiyorlar." diye konuştu.

"BİR BANKA ÖDEME İÇİN YASAL OLMAYAN BİR TALEPTE BULUNDU"

Karar sonrası bin bankanın kendisini arayarak yine yasal olmayan bir şekilde ödeme talebinde bulunduğunu ifade eden Kaçmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir bankadan karar sonrası beni aradılar. Biz size bankamız şubesinden bir hesap açalım. Sizin verdiğiniz başka bir bankanın hesabına yatırırsak havale ücreti kesmemiz gerekir, diye yine yasal olmayan bir talepte bulundular. Ben de bunu kabul etmedim. Ben onlara, bunu bir şekilde ödemek zorundasınız, bundan da herhangi bir kesinti yapamazsınız, diye söyledim. Sürenin geçmesini bekliyorum. Süre sonunda icra yoluyla parayı tahsil edeceğim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber