Ülkenin büyümesinden artık emekliler pay alamayacak mı?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Ekim 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Evet, komisyonda kabul edilen teklif genel kurulda kanunlaşıp Resmi Gazete'de yayımlanırsa alamayacaklar. Sizler orada öylece sessizce durduğunuz sürece SSK ve Bağ-Kur emeklileri ülkenin kalkınmasından paylarına düşeni alamayacaklar, ama birileri o payları alıp ceplerine indirecekler.

Çarşamba günü Meclis Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu'nda 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun tek bir maddesinin değiştirilmesi ile ilgili teklif görüşüldü ve kabul edildi. Kanun teklifinin amacı SSK emeklilerinin ülkenin kalkınmasından pay almalarının engellenmesiydi. Teklifi veren eski bir işçi sendikası başkanı Agah Kafkas idi. Ancak Agah Kafkas artık işçi emeklisi değil milletvekili olduğu için işçi emekliliğinden milletvekili emekliliğine atlamıştı. Bu arada komisyonda bulunan MHP Milletvekili Osman Durmuş da emekli aylıklarına bundan böyle ülkenin kalkınma hızından pay verilmemesine olumlu oy kullanmış. Kendileri SSK emeklisi olsalardı acaba yine de bu teklife evet deyip SSK emeklilerinin aylıklarına ülkenin kalkınma hızından pay verilmemesine, yani SSK emeklilerinin aylıklarının düşürülmesine evet derler miydi? Teklif şimdi TBMM Genel Kurulu'na inecek ve orada da kabul edilirse, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Sizler de bu teklife olumlu bakıyorsanız orada öylece durun, ama 'olur mu öyle şey, bu ülke büyüyorsa emekliler de paylarını almalılar, büyüyen ülkede emekliler küçülmemeliler' diyorsanız işte siyasi partiler ve vekilleri orada duruyor; tepkilerinizi, isteklerinizi onlara iletin.

Başbakanımızın açıklamalarına göre, son beş yılda milli gelirimiz 180 milyar dolardan 400 milyar dolara çıkmış. Kişi başına düşen milli gelir 2 bin dolardan 5 bin dolara yükselmiş. Yani herkesin geliri reel olarak iki katına çıkmış; ama emeklilerinki yerinde sayıyor. Geçen hafta emekli aylıklarındaki artış meselesini açıklamıştık. Olayın özeti şu: 1999 yılına kadar SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin aylıkları her zaman eşit oranda artardı, zira hepsi de memur maaş katsayısına bağlıydı. Memurların aylıklarını artıran katsayı arttığından işçi, esnaf, memur fark etmez, bütün emeklilerin aylıkları yükselirdi. Katsayı artışının içinde hem enflasyondan kaynaklanan artış hem de ülkenin gelişme hızından kaynaklanan artışlar olurdu ki tüm kesimler ülkenin kalkınmasıyla birlikte kalkınırlardı. 1999 yılında çıkarılan kanunla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında katsayıdan vazgeçildi, memurlar ve memur emeklilerinin aylıklarının katsayı ile belirlenmesine devam edilirken, işçi ve esnaf emeklilerinin aylıkları, 2000 yılından beri sadece enflasyon kadar artırılmakta; ama ülkenin büyümesinden pay verilmemektedir.

Ancak, SSK emeklilerinin aylıklarının hesaplanması ile ilgili 506 sayılı kanunun geçici 82'nci maddesi ile SSK emeklilerinin yeniden çalışmalarına cevaz veren 63'üncü maddesi gereğince,

Bir SSK emeklisi,

1- Yeniden işe girer,

2- Emekli aylığını kestirir,

3- En az bir gün çalıştıktan sonra

4- Yeniden emeklilik dilekçesi verirse

ülkenin kalkınma hızındaki artışı emekli aylığına dahil ettirebiliyor ve emekli aylıklarını yüzde 40 oranında artırabiliyordu. Yani ülkemin SSK emeklisi bir gün çalışıp yeniden emekli olduğundan bu ülkenin kalkınması kadar emekli aylığını daha yüksek alabiliyordu.

İşte bu durumdan ise SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın birleştirilmiş hali olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) haberi yoktu. Ne zaman ki SGK Başmüfettişi Ali Tezel bunu açıkladı, o zaman ülkenin büyük bir kesimi ile birlikte SGK yönetiminin ve Çalışma Bakanı'nın da haberi oldu.

Önce araştırdılar, bugüne kadar 10 bin 500 kişinin bu uygulamayı gerçekleştirip emekli aylıklarını artırdıklarını tespit ettiler. Sonra kanundaki bu uygulamayı ortaya çıkaran SGK Başmüfettişi ve İstanbul Grup Başkanı Ali Tezel'i 'Bunu halka niye açıkladın?' diyerek görevden aldılar. Zira, diğerleri gibi Ali Tezel'in açıklamasından tüm SSK emeklileri de bu yasayı kullanarak bir gün işe girip çıkarak emekli aylıklarını artırmasından, hakları olan kalkınma hızından paylarını almalarından korktular. Ardından TBMM'ye yasa teklifi gönderdiler, yukarıda da ifade ettiğim gibi teklif aynen kanunlaşırsa, artık Bağ-Kur emeklilerinde olduğu SSK emeklileri de ülkenin kalkınmasından paylarını alamayacaklar. Sadece milletvekili emeklileri ile memur emeklileri katsayı artışlarıyla birlikte ülkenin kalkınmasından paylarını almaya devam edecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber