Kardeş kıskançlığına karşı aileler dikkatli omalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2007 10:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kardeşler arasında görülen kıskançlık konusunda ailelere uyarılarda bulunan uzmanlar, çocukların yeni doğacak kardeş konusunda bilgilendirilerek hazırlanmasını tavsiye ediyor.

Bursa Zübeydehanım Doğumevi Çocuk Gelişimcisi Aysun Demirok, kıskançlığın yaşamın her döneminde görüldüğünü ancak çocuklukta daha yoğun yaşandığını söyledi. Kıskançlığı, kişinin sevgiyi başkası ile paylaşamaması şeklinde tanımlayan Demirok, şu noktalara dikkat çekti: "Çocuk yeni bir kardeşin geleceğinin haberi ile birlikte en sevdiği kişiyi, annesini paylaşmak zorunda kalmakta ve kaybetme korkusunu yaşamaya başlamaktadır. Çocuk o güne kadar ilgi ve sevgi odağıyken birden ikinci plana itildiğini hisseder ve ailesi tarafından sevilmediği düşüncesine kapılabilir. Bundan dolayı huzursuz, aşırı sinirli, saldırgan davranışlar ve parmak emme, altını ıslatma gibi dikkat çekmek amacıyla önceki gelişim evresine gerileme görülebilir. Tüm bunlar karşısında anne-baba tutumları çok önemlidir."

Demirok, hamilelik döneminden itibaren çocukları kardeş olgusuna hazırlamak gerektiğini belirterek, kıskançlıkla başetmek için şu önerilerde bulundu: "Kardeşi doğmadan önce ona anlayabileceği dilde aileye yeni bir üyenin geleceğini, bundan dolayı evde her zamankiden daha heyecanlı bir ortamın olabileceği anlatılmalıdır. Bebek çok küçük olduğu için ihtiyaçlarını karşılamak için annenin onunla daha çok vakit geçirmek zorunda olduğu, ancak aynı şeylerin o doğduğunda da yaşandığını anlatmak gerekir. Hatta bunu onun da küçüklük fotoğraflarına bakarak bebekken yaşanan sevimli anılardan bahsederek yapabilirsiniz."

"Sakın endişelenme, seni de bebek kadar seveceğiz konuşması iyi niyetli de olsa çocuğun anne baba sevgisi içi kardeşiyle yarışmasına yol açar." diyen Bursa Zübeydehanım Doğumevi Çocuk Gelişimcisi Aysun Demirok, uyarılarına şöyle devam etti: "Hamilelik döneminde baba, anneanne, babaanne gibi ailenin başka üyesi büyük çocuğun yemek yedirme, banyo yaptırma, uyutma gibi bakımı ile ilgilenmeye başlayabilir. Böylece anne hastanedeyken ya da bebekle meşgulken çocuk kendisini ihmal edilmiş hissetmez. Bebekle ilgili işlerde isim seçme, oyuncak ve giysi seçimi gibi konularda büyük çocuğun katılımını sağlayarak ondan yardım alabilirsiniz. Anne baba aralarında işbölümü yaparak baba yeni bebekle ilgilenirken annenin büyük çocukla ilgilenmesi çocukta kendisi ile ilgilenildiğini hissetmesini sağlar. Eve sıklıkla gelip giden kişiler önceden uyarılmalı, kardeşini senden daha çok seveceğiz sen büyüdün artık gibi konuşmalar yapılmamalıdır. Çocuklar birbiri ile kıyaslanmamalı her çocuğun kendine özgü bir birey olduğu ve bireysel farklılıklar bulunduğu unutulmamalıdır. Çocuğun eşyaları kardeşi için izinsiz kullanılmamalı, çocuğun bu konuda vereceği karara saygı duyulmalıdır. Tüm aile bireyleri ile birlikte ortak bir şeyler yapabileceğiniz zamanlar yaratmaya özen gösterin. Aşırı kaygı içeren tavırlarla çocuğu bebekten uzaklaştırmayın, rahat olun, çocuklar yetişkinlerin davranışlarından etkilenirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber