Dosya bitiremeyen savcıya hak verildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yargıtay, 127 dosyayı soruşturamayan savcıyı haklı buldu. Kararda, savcının görevini yaptığı belirtildi

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Yargıtay, yoğun iş yükü nedeniyle, ellerindeki dosyaların büyük bölümünü yıllarca inceleyemeyen yargıç ve savcıları rahatlatacak bir karara imza attı. Yargıtay, 3 yılda 127 soruşturma dosyasını tamamlayamadığı gerekçesiyle cezalandırılması istenen savcıyı suçsuz buldu.

Adalet Bakanlığı müfettişleri, rutin denetimleri sırasında İstanbul Bakırköy Savcısı Ömer Korkmaz'ın 3 yılda 127 soruşturma dosyasının kapağını bile açmadığını fark etti. Müfettişler, Korkmaz aleyhinde rapor düzenleyerek, yargısal görevini ihmal ettiğini Adalet Bakanlığı'na bildirdi.

Mevzuata göre, yargıç ve savcılar hakkında dava açılabilmesi için Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan fezlekenin ağır ceza mahkemesince kabul edilmesi gerekiyor. Bakanlık da hazırladığı fezlekeyi, Korkmaz'ın görev yerine en yakın ağır ceza mahkemesi olan Eyüp 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Mahkeme, bakanlığın dava açılması talebini oybirliğiyle reddetti. Mahkeme, Korkmaz'ın bir Batı ülkesindeki savcının tüm meslek hayatı boyunca baktığı kadar dosyayı sonuçlandırdığını ifade etti.

Adalet Bakanlığı, karara itiraz ederek konuyu Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde, Korkmaz hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Daire, yargılama sonunda Korkmaz'ın beraatına karar verdi. Bu karara da Yargıtay Başsavcılığı itiraz etti. Başsavcılık, Korkmaz'ın yargısal yükümlülüğünü yerine getirmediğini savundu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, önceki gün bu itirazı da reddetti. Böylece Korkmaz'ın beraat kararı kesinleşmiş oldu. Karar, benzer durumdaki savcılar açısından da emsal niteliği taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber