YSK, 5'e karşı 6'yla referanduma devam dedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oya ARMUTÇU / ANKARA

Yüksek Seçim Kurulu dün yaptığı iki saatlik kritik toplantıda, bir oy farkla 21 Ekim'de yapılacak referandumu ertelemeyip "devam" kararı verdi.

YSK'nın bu kararı, referanduma üç gün kala Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü rahatlatacak değişiklik yapan hükümeti sevindirdi. YSK Başkanı Muammer Aydın, dün referandumun ertelenmeyeceğini açıkladı ve "Pazar günü halk oylamasının yapılarak sonuçlanmasına karar verdik" dedi. Bu karar üzerine, Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi, seçimlerin dört yılda bir yapılması ve Meclis toplantı yeter sayısının 184 olarak düzenlenmesine ilişkin mini anayasa paketine ilişkin referandum Pazar günü yapılacak.

ETKİLEMİYORMUŞ YSK dün yedeklerin de katılımıyla 11 kişi olarak, saat 13.25'te toplandı. YSK, referandum sürecinin başlamış olması, gümrüklerde 16 bin oy kullandığını da göz önüne aldı. YSK, seçim hukukunun "Usulsüz kullanılan oylar seçim sonucunu etkilemiyorsa dikkate alınmaz" temel kuralını ve "Yapılan değişiklik paketin esasını etkilemiyor" görüşüyle "referanduma devam" dedi. Karar beşe karşı altı oyla alındı. Kurulda 6 üye 21 Ekim'deki referanduma evet derken, beşi karşı çıktı. Karara karşı çıkan YSK üyeleri, mini paketin değiştiğini, bu nedenle 21 Ekim'deki referandumun ertelenip, yeniden takvim ilan edilmesi gerektiğini savundular.

GÜMRÜK NE OLACAK YSK, referandumdan sonra tekrar toplanacak. Bu toplantıda, gümrük oylarının referandum sonucuna oranı ve sonucu etkileyip etkilemediği değerlendirilecek. Aradaki fark sonucu etkilemiyorsa, referanduma ilişkin kesin sonucu ilan edecek. Ancak, katılım oranına paralel gümrüklerde kullanılan oy referandum sonucunu etkileyecek düzeyde çıkarsa, bu konuda yeniden değerlendirilip bir karar verilecek.

21 Ekim'deki referandumda sandığa gitmeyene 17 YTL para cezası uygulanacak.

BAŞKAN 'ERTELENSİN' DEDİ Oylamada YSK Başkanı Muammer Aydın'la birlikte Ali Em, Bahadır Doğusoy, Necati Söz, Sadri Bozkurt referandumun ertelenmesi yönünde oy kullandı. YSK Başkanvekili Ahmet Başpınar'la birlikte üyeler Hasan Erbil, Cenker Karaoğlu, Hüseyin Eken, Mehmet Kılıç, Kırdar Özsoylu referandumun ertelenmemesi yönünde oy verdiler.

21 Ekim'de sandık

11 üyeyle 2 saatlik bir toplantı yapan YSK, gümrüklerde kullanılan 16 bin oyu "Yapılan değişiklikler paketin esasını etkilemiyor" gerekçesini göz önüne alarak, 5 "hayır"a karşı 6 "evet" oyuyla referandumu ertelemedi. YSK Başkanı Aydın, "Pazar günü halkoylamasının yapılmasına karar verdik" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber