Görevde yükselebilmek için sicil puanı 76 olmalı

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 18 Ekim 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görevde yükselmede aranan sicil şartı, kurumların kendi yönetmeliklerinde düzenlenmiştir Genel Yönetmelik'e göre ise görevde yükselme eğitimi en az 75 saat olacak şekildedir

***

Sicil puanı 76 olmalı

Boş kadrolar için başvuru sayısı önemli değildir. 1 kişi dahi müracaat etse, sınav düzenlenmek zorundadır. Sınav sonucunda puan sırasına göre atama yapılır. Bu nedenle atamalar son derece objektiftir. Personelin ilan edilen görevlerden kaçına müracaat edeceği, kurum tarafından belirlenir.

* Görevde yükselme eğitimine kimin katılacağına idare kendiliğinden karar verebilir mi?

Eğitimine kimin katılacağına idare karar veremez. Bütün yönetmeliklerde Değerlendirme Formu'na yer verilmiştir. Bu formda yer alan kriterlere göre bir seçme yapılmak zorundadır. İdareci ancak, hangi görevler için atama yapılacağına karar verebilir.

ATAMA KESİN GERÇEKLEŞİR

* Görevde yükselme için aranan sicil şartı nasıl olmalıdır?

Görevde yükselme için aranan sicil şartı, kurumları kendi yönetmeliklerinde düzenlenmiştir. Genel Yönetmelik'e göre, görevde yükselme eğitimine katılmak için ilgili kişinin sicilinin en az 76 olması gereklidir. Kurumun özel yönetmeliğinde daha yüksek bir sicil şartı aranıyorsa, bu şartın aranması gereklidir. Yalnız KİT'lerdeki sözleşmeli personel için sicil şartı 399 sayılı KHK'den dolayı en az 76 puan olmak zorundadır.

* Görevde yükselme sınav sonuçları ne kadar geçerlidir?

Sınav sonuçları bir sonraki sınava kadar geçerlidir. Bu, "Sınavı kazanmış kişi mutlaka atanacaktır" anlamına gelmemektedir.

* Görevde yükselme niteliğinde olmayan atamalarda, hangi şartlar aranabilir?

Bu konuyu kurumların kendi özel yönetmeliklerine göre değerlendirmek gerekir. Genelleme yaparsak, görevden düşüş veya aynı görev grubunda yer alan diğer görevlere yapılacak olan atamalarda, görevde yükselme sınav şartı aranamaz. Bunun nedeni yönetmeliklerin görevde yükselme niteliğindeki atamaları düzenlemiş olmasıdır. Daire başkanlığından müdürlüğe atanmak, genel olarak bu yönetmeliklerin kapsamında olan atamalar değildir. Aynı görev grubunda yer alan diğer görevlere yapılacak atamalarda, atanılacak görev için yönetmelikte aranılan şartlara ilgili personelin sahip olması gerekmektedir. Örneğin memurun bilgisayar işletmeni olarak atanması görevde yükselme niteliğinde bir atama değildir, ama bilgisayar işletmeni olacak memurun sertifika sahibi olması gereklidir.

* Görevde yükselme sınavı sonucunda başarılı olanların sınavda ilan edilmemiş olan görevlere atanması mümkün müdür?

Görevde yükselme sınavı sonucunda ancak ilan edilen boş görevlere atanmak mümkündür. Bu nedenle sınavdan sonra ilan edilmemiş olan diğer görevlere mümkün değildir. Aynı unvanlı görevlere atanması da daha önce belirtmiş olduğumuz usul ve esaslara dahilinde mümkündür.

SINAVSIZ DA MÜMKÜN

* Görevde yükselme eğitimi başka kurumlarda geçerli midir?

Görevde yükselme eğitimini aldıktan sonra naklen atanılması durumunda alınan eğitimin naklen atanılan kurum tarafından kabul edilmesi durumunda, burada geçerli olur. Bu konu tamamen naklen atanılan kurumun inisiyatifindedir. Bu durumda ilgili kişi, naklen atanmış olduğu kurumda daha önce eğitimini almış olduğu görevin doğrudan sınavına katılabilir.

* Öğrenimle elde edilen unvanlı bir kadrodan memur, bilgisayar işletmeni gibi kadrolara sınavsız atanmak mümkün müdür? Örneğin teknisyen unvanlı görevden memur unvanlı göreve atanılır mı?

Sınavsız atanmak mümkündür. Yardımcı hizmetlerde yer alan görevlerde çalışanlar hariç her memur, bilgisayar işletmeni unvanlı görevlere sınavsız olarak atanabilir.


Yönetmelikteki şartlara uygunluk

* Kurumların yönetmeliklerinde aynı eşdeğer görevlerde yer alanlar sınavsız atanabilir mi?

Aynı alt görev grubunda yer alan görevler arası sınavsız atanmak mümkündür. Daha önce açıklamış olduğumuz üzere, atanılacak görevle ilgili olarak yönetmelikte konulan şartları taşımak gerekir.

* Görevde yükselme sınavı ile unvan değişikliği sınavına birlikte başvurmak mümkün müdür? Hiçbir engel durum yoktur.

Ancak birlikte katılmak için sınav tarihlerinin farklı olması gerekmektedir.

DERS NOTUNU KURUM BELİRLER

* Atanılacak görevin alanı ve niteliğiyle ilgili ders notlarını kim belirlemektedir?

Kurumun kendisi belirlemektedir. Konuları ve bunların ne kadarlık ders notunu içereceğine, kurumun kendisi karar vermektedir.

* Görevde yükselme eğitimine katılmadan sınava girmek mümkün müdür?

Görevde yükselme eğitimine katılmak zorunludur. Buna karşılık kurum tarafından 10 gün izin verilebilir. Kanunen verilmesi gerekli olan izinlerde, bu süre şartı aranmaz. Örneğin hastalık raporunun verilmiş olması durumunda, ilgili kişi doğrudan sınava katılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber