Sigara her yerde yasaklanıyor

Haber Giriş : 21 Ekim 2007 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan ve geçen dönem komisyondan geçen ve kadük olmayan, AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün, resmi ve özel kurumlarla, işyerlerinin her türlü kapalı alanlarında her ne surette olursa olsun sigara içilmesini yasaklayan teklif, Genel Kurul gündemine gelmeye hazırlanıyor. Teklif yasalaşırsa, kahvehane ve eğlence yerlerinde sigara içilemeyecek.

24 Ekim Çarşamba günü Adalet Komisyonu'nda oylanacak olan teklif, Genel Kurul'da kabul görürse, Rumelihisarı, Anadoluhisarı ve Aspendos'taki kültürel ve sanatsal etkinliklerde sigara içilmeyen koltuklar olacak.

-ARACINDA İÇENE 50 YTL-

Resmi araç sürücüleri ile araçlarında tütün ürünleri tüketmeyen bir başkasının bulunması halinde özel araç sürücüleri, araç kullandıkları sürece tütün ürünleri kullanamayacaklar. Teklif bu şekliyle, yasağı delene 50 YTL ceza öngörüyor.

-ÜNİFORMALI İÇEMEYECEK-

Polis, asker ve zabıta, üniformayla sigara içemeyecek. Yasağa aykırı hareket eden kişi disiplin amiri tarafından 100 YTL para cezasına çarptırılacak.

-ÇOCUĞA SATANA HAPİS-

Tütün ürünlerini 18 yaşın altındakilere satan ya da tüketimine sunanlar ile kamu binalarında sigara içimini engelleyici önlem almayan yetkili kamu görevlisine altı aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

-KAMU VE ÖZEL YERLERDE YASAK-

Okul, hastane, ibadethane binaları ve bahçeleri ile karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşıma araçlarında sigara içilmeyecek. Kamu hizmet binaları, lokanta, kahvehane, birahane gibi eğlence yerleri ile otellerde, demiryolu taşıma araçları ve denizyolu taşıma araçlarının güvertelerinde sigara içmek için özel bölümler oluşturulacak.

-MARKETTE POŞETE-

Tütün ürünleri market rafları gibi tüketicinin doğrudan ulaşabileceği ve çocukların bizzat alabilecekleri şekilde takdim ve teşhir edilemeyecek. Tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlara çocuklar giremeyecek.

-SPONSOR OLAMAYACAK-

Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, markaları kullanılarak reklamı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek. Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan şirketler her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe şirket isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacaklar.

-TİRYAKİLERİ KIZDIRACAK YASA GELİYOR-

Geçen dönem sigara tiryakisi milletvekillerinin tepkilerine yol açan yasa teklifi tiryakileri kızdıracak.

Teklife göre, bu mekânlarda, tütün ve tütün ürünlerinin içilebilmesi için ayrı yerler tahsis edilebilecek. Lokanta ve kafeterya gibi yerler ile otel ve benzeri konaklama mekânlarının kapalı alanlarında tütün içenler için ayrı yerler düzenlenecek. Bu düzenlemeyi yapmayan veya yapamayan yerlerin tamamında tütün ve tütün ürünleri kullanılamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber