Üniversite mezunu ne iş olsa yapıyor

Haber Giriş : 21 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşsizler Derneği Başkanı Bilgisel, "Üniversite mezunu işsizler işi beğenmezlik yapmıyor, ne iş olsa yapıyor. Asıl işi beğenmeyenler vasıfsız işsizler."

370 bin üyesi bulunan Türkiye İşsizler Derneği'nin açtığı ücretsiz meslek edindirme kursuna sadece 13 üyenin katılması dernek başkanını kızdırdı. Türkiye İşsizler Derneği Genel Başkanı Orhan Servet Bilgisel, 5 yıldır derneğin başkanlığını yürütüyor. Bilgisel, işsizliğin insanların iş beğenmemesinden kaynaklandığına değinerek, şunları söyledi: "Türkiye genelinde derneğe üye 370 bin işsizin yüzde 70'i üniversite mezunu. Bazen diploma psikolojisinin de iş beğenmede önemli bir engel oluşturuyor ama en fazla işi beğenmeyenler vasıfsız işçiler. Üniversite mezunu işsizler gerçekten de ne iş olsa yaparım diyenler. Boş gezmektense hangi iş olursa olsun çalışmak daha iyi, diyenler çoğunlukta."

İşsizler Derneği Başkanı Orhan Servet Bilgisel ile yaptığımız röportajın ayrıntıları şöyle:

Öncelikle dernekle ilgili kısa bilgiler alabilir miyiz?

Faaliyetlerini, üyelerden alınan aylık 250 bin lirayla sürdürmeye çalışan dernek, açtığı kurslarla meslek edindirmeye çalışıyor. 22 İlde şubemiz var. Sivas, Kütahya ve Afyon'da açtığımız aşevlerinde yemek veriyoruz. Konya'da da 14 ay hiç yardım almadan toplam 19 bin 700 kişiye öğün başına 350 bin lira karşılığında yemek verdik. Fakat maliyeti karşılayamayacak duruma gelince vazgeçmek zorunda kaldık. İşsizlere kurs veriyoruz. Kurslar ücretsiz olmasına rağmen başvuru sayısı beklentimizin altında gerçekleşti. Şu anda 13 kursiyerimiz var. Onlar da düzenli gelmiyor. Çoğu zaman kilim dokuma tezgahlarımız boş duruyor.

En fazla işsizliğin olduğu şubeniz hangisi?

En çok talep Diyarbakır'dan geliyor. 'Bu ilde büyük bir yığılma var. Üye kayıt formu bile yetiştiremiyoruz. Biz devletin insanlara sadece, kömür, yiyecek, giyecek yardımı yaparak sosyal devlet ilkesi olma sorumluluğunu yerine getireceğine inanmıyoruz. İşsizlere balık vermek yerine, balık tutmak öğretilmeli. Bu sebeple üyelerimize yönelik, bilgisayar, kumaş ve ahşap boyama, hastabakıcı, İngilizce, güvenlik elemanı gibi çok çeşitli kurslar açıyoruz. Devlet trilyonlarca liraya yakacak ve yiyecek yardımı yapmak yerine, istihdamı artıracak yatırımlara yönelmiş olsa, sorunlara kalıcı çözümler getirilmiş olur."

İşsizlerimizin esas istediği kısa yoldan para kazanmak ya da köşeyi dönmek mi?

Evet maalesef öyle. Özellikle at yarışları, Milli Piyango, Loto, Toto gibi vatandaşı kısa yoldan para kazandırmaya özendiren reklamlar olduğu sürece işsizler çalışsa bile kendisini işe değil biran önce nasıl zengin olurumun hesabını yapıyor.

Vasıfsız işsizler neden işi beğenmiyorlar?

Uzun süren işsizlik tembelliğe sebep oluyor. Bu sebebe işsizler gelen teklifleri sağlıklı değerlendiremiyor. Bu kişilere yakın çevre ve akrabaların destek olması da bu süreci uzatan faktörlerden. Derneği başvuru yapanların çoğunluğu iş konusunda yardım istemeden önce içini dökmeye ihtiyaç duyuyor. Psikolojileri son derece bozulmuş bu kişilerin ilk başta psikolojik yardıma gereksinimi oluyor. Konya İl Sağlık Müdürlüğü'ne haftanın belli günlerde kendilerine uzman psikolog göndermeleri konusunda başvuru yaptıklarını, ancak bir cevap alamadık. Devlet iş imkanı sağlayamıyorsa, en azından bu kişilerin birileri ile konuşma ihtiyacını psikologlar aracılığı ile giderilmeli. Bunu bile yapamıyoruz.

Hedefleriniz nelerdir?

Çok kısa bir zaman içinde şuanda ait yapısı hazır olan o işsizler federasyonunu kurarak başta Kıbrıs olmak üzere Hollanda Belçika ve Almanya'da olmak üzere dış temsilciliklerimizi açacağız. Faaliyetlerimizi başta organik tarım alternatif tarım ürünleri olmak üzere Türk çiftsisine ve kayıtlı işsiz ziraat mühendislerine 35 m2 lik evlerle birlikte en az bir dönümlük arazi verilmesi konusunca çalışma yapacağız.

Yeni kurslarınız var mı?

Siensi Torna Tezgahı Oparatörlüğü, Ayakkabı Usta Yetiştirme, Bilgisayar, Mermer İşletmeciliği, kurslarımızın kayıtları başlamış olup, birinci ve ikinci dönem sınıflarının kayıtları dolmuş durumdadır. Bununla birlikte a-2004 yılı içerisinde faaliyet sahamızda aynı branştaki en az 7 kişiyi bir araya getirerek iş yurtları projemizi hayata geçireceğiz.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber