Çok sayıda ödül alan Prof. Dr. Gazi Yaşargil'den başarılı olmanın sırları

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2007 21:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nöroşirurji alanında bilime yaptığı katkılar nedeniyle dünyanın birçok yerinde ödüllendirilen Prof. Dr. Gazi Yaşargil, başarılı olmasındaki etkenleri açıkladı.

Prof. Dr. Yaşargil, "Alkol almam, sigara içmem, toplantılara katılmam. Bilhassa sosyete hayatından uzak duruyorum. Oturup kendi başıma okuyorum. İyi bir program yapıp devamlı çalışmak gerekiyor." dedi. Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nce çıkartılan "Üni magazin" dergisindeki röportajında, mesleki sırlarıyla ilgili soruya, "Mesleğe olan hürmet ve sevgi. Bir tarafta ölüm, bir tarafta sevgi. Mevlana'ya dönüyoruz. Her şeyin başı sonu sevgi oluyor. Çalışmaktan başka çare yok." karşılığını verdi.

Prof. Dr. Gazi Yaşargil, mesleki sihri olmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Sihirlisi yok bunun kendi içinden keşfedecek. Onu bulacak. Diğer faaliyetler de var. Bir besteci veya ressam biliyor mu başlangıçta bunu hissediyor mu? Kaç kişi başlıyor resim yapmaya, kaç kişi o yolda gidiyor helak oluyor. Sonra da bir tane Picasso çıkıyor. Binlercesi içkiye alışıyor sıkıntıdan8. Ben içki içmem. Beni zayıf düşürür. İsviçre'deki evimin etrafı bağlık bahçelik, en güzel şaraplar orada yetişiyor. Ben içmem. Sigara içmem. Sonra ben davetlere gitmem. İsviçre'de topu topu 50 sene yaşadık. Orada ancak 10 defa yemeğe gittim. Hatta üniversite toplantılarına katılmam. Çünkü yoruluyorum orada, kalamıyorum. Bilhassa sosyete hayatında uzak duruyorum. Oturup kendi başıma okuyorum. Akşamları kendi başıma olup çalışırım. İyi bir program yapıp devamlı çalışmak gerekir. Sizi yolunuzdan ayıracaklardan kaçınacaksınız."

"Doğuştan gelen yeteneklerin payı var mıdır başarıda" sorusuna Prof. Dr. Yaşargil, "Var ama bilemiyoruz ki? Ben kendimi hiçbir zaman ne aklen nede el olarak marifetli bilirim. Devamlı çalışarak bir şeyler oldu. Ben de şaşırdım. Şu var, elimiz beynimize öğretiyor. Şuurumuz, hafızamız bunları süzgeçten geçiriyor. Ama birde şuuraltı var. Beynin şuuraltı işlemesi var. Onu pek bilemiyoruz. Ameliyatlardan sonra çok defa Çinliler soruyor 'Peki bunu nasıl anladınız' diye. 'Bende bilmiyorum' diyorum. 'Beynim ve elim yaptı bunu'. Bu, sadece bir söylem değil. Şuuraltından bir şey oluyor. Bazen içgüdüsel bir safhaya giriyoruz." diye yanıtladı.

Prof. Dr. Yaşargil, "Sizin için ameliyat değil, adeta sanat yapıyor diyorlar" hatırlatmasına ise, "Bunun içerisinde sanat da var felsefe de var; inanç var, iman var. Hepsi var." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber