Organ nakli gereken hastaların yüzde 80'i, organ beklerken ölüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- MEÜ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANA BİLİM DALI BAŞKANI PROF. DR. ERDEM AKBAY:

- "ORGAN NAKLİ BEKLEYEN HASTALARIN YILLIK TEDAVİ GİDERLERİ 4 MİLYAR DOLARI AŞIYOR"

- "TÜRKİYE'DEKİ ORGAN BAĞIŞLARININ DÜNYA STANDARTLARINA GELMESİ İÇİN BUGÜNKÜNE GÖRE EN AZ 15 KAT ARTMASI GEREKİR"

MERSİN (İHA) - Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Akbay, organ nakli ile ilgili alt yapıdaki gelişmeye kıyasla yapılan organ nakillerinin, ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi.

Akbay, "Organ Nakli Haftası" nedeniyle yaptığı açıklamada, nakil bekleyen hastaların yüzde 80'den fazlasının, organ nakli beklerken hayatını kaybettiğini, organ nakillerinin ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı. Ülkemizde organ naklinin, 1975 yılında yapılan böbrek nakli ile başladığını ifade eden Akbay, bugün Sağlık Bakanlığı denetiminde 32 böbrek nakli merkezi, 19 karaciğer nakli merkezi, 23 kemik iliği nakli merkezi ve 12 kalp-akciğer nakli merkezi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Akbay, MEÜ

Tıp Fakültesi'nin de, böbrek nakli merkezi ve karaciğer nakli merkezleriyle bu yapılanma içinde yerini aldığını ve organ nakilleriyle hizmete devam ettiğini kaydetti.

Tüm bu gelişmelere ve artan organ nakillerine rağmen, halen ülkemizde böbrek nakli bekleyen 15 bin, karaciğer nakli bekleyen bin ve kalp nakli bekleyen 230 hasta bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erdem Akbay, "Bu sayılar her yıl daha da artmaktadır. Organ nakli bekleyen hastaların yüzde 80'den fazlası, organ nakli beklerken hayatını kaybetmektedir. Organ nakli bekleyen hastaların tedavi ve bakım giderleri, yıllık 4 milyar doları aşmaktadır. Organ naklinin artması, hem sağlıklı olarak yaşamını sürdürecek

hastaların sayısını artıracak hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacaktır" diye konuştu.

Organ nakli ile ilgili alt yapıdaki gelişmeye kıyasla yapılan organ nakillerinin, ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu belirten Akbay, bunun en önemli nedeninin organ teminindeki güçlük olduğunun altını çizdi. Organ bağışlarının yetersizliğine değinen Akbay, organ bağışlarının dünya ülkeleri ölçeğinde ortalama bir seviyeye ulaşması için bugünküne göre en az 15 kat artması gerektiğine dikkat çekti.

Organ nakli konusunun sadece "Organ Nakli Haftası" ile sınırlı kalmamsı gerektiğini ifade eden Akbay, şunları söyledi:

"Organ Nakli Haftası nedeniyle halkımızı, gönüllü kuruluş ve dernekler ile yazılı ve görsel medyamızı bir kez daha organ bağışlarını artırmaya ve bu konuda halkımızı özendirici faaliyetler ve yayınlar yapmaya davet ediyoruz. Konunun, sadece bu haftayla sınırlı kalmayıp her gün gündemde tutulmasının yararları tartışmasızdır. MEÜ Tıp Fakültesi, bir bütün olarak bu çabaların içindedir, bu konuyla ilgili her türlü faaliyet ve organizasyona şimdiye kadar olduğu kadar bundan sonra da gönülden destek olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber