'TÜİK yanıltıyor' tartışması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Kasım 2007 20:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜİK, iş aramaktan umudunu kesen yaklaşık 1 milyon kişiyi işsizlik oranına dahil etmediği yönünde eleştirilirken, TÜİK Başkanı Ömer Demir, "TÜİK, kamuoyunu yanıltıyor demek, rüşvet suçlamasıyla eşdeğer" dedi

GÜLÇİN ÜSTÜN Ankara

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmelerinde, işsizlik rakamlarının hesap edilme yöntemi tartışma konusu oldu. Muhalefet partileri, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) sayısı yaklaşık 1 milyonu bulan, "umudu kırık işşizleri", işşizlik oranına dahil etmeyerek kamuoyunu yanılttığını savundu. TÜİK Başkanı Ömer Demir, eleştirilere tepki göstererek, "İşsizlik tanımımız AB'ye uyumlu. Bu hesap dünyanın her yerinde böyle yapılıyor. TÜİK 'kamuoyunu yanıltıyor' demek beni rüşvet almak ya da yolsuzluk yapmakla suçlamakla eşdeğer. Haksızlık yapılıyor" dedi.

Gerçek işsizlik daha yüksek

Plan ve Bütçe Komisyonu, geçen çarşamba 2008 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı'nı görüştü. Komisyonda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, istihdam oranında TÜİK'in kamuoyunu yanlışa düşürdüğünü iddia etti. İşsizlik tanımının doğru yapılması gerektiğini dile getiren Korkmaz, "morali bozulduğu ve umutsuzuluğa düştüğü" için iş aramaktan vazgeçen kesimin işşizler arasında sayılmadığını söyledi. Korkmaz, "Çözüm alacaksak, gerçek işsiz sayısını bilmek lazım. Bunu bilmezsek aldanırız. İşsizlik oranı, oran olarak ifade edilenin 2 katıdır" dedi.

MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, CHP Tekirdağ Miletvekili Faik Öztrak ve DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da TÜİK'in hesaplama yöntemini eleştirdi. Öztrak, OECD ülkelerinde bu rakamın işsizlere dahil edildiğini vurgularken, Kaplan, "Hükümet işsizliğin azaldığını iddia ediyor. Ama, iş aramayanların eklenmesiyle işsizlik oranı mevcut rakamın çok üzerine çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Demir: İstifa ederim

Milliyet'e konuşan Demir, işsizlik tanımına ilişkin eleştirileri haksızlık olarak nitelendirirken, "umudu kırık" olan kesimin bu tanıma alınmadığını söyledi. "Bu konuda yapacağımız bir şey yok. AB'ye uyumluyuz. Tanımı değiştirmeyeceğiz" diyen Demir, söz konusu kesime ilişkin verileri de açıkladıklarını ve isteyenlerin bu rakamları kullanabileceklerini söyledi. "Umudu kırık" kişilerin iş aramadıkları için işsizlik tanımında yer almadığını anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Tanımlar birbirine karıştırılıyor bazen. Bir kişiye işsiz diyebilmemiz için, o kişinin iş arıyor olması gerekir. Örneğin köyünde tarımla uğraşan bir yaşlı amca, şehre gelip çocuklarının yanına yerleşirse ve çalışmazsa bu kişiyi işsizler arasında sayabilir miyiz? TÜİK'in ana görevi doğru istatistik açıklamak. Eğer bunu doğru yapmadığımız ve kamuoyunu yanılttığımız iddia ediliyorsa, bu beni rüşvet almak ya da yolsuzluk yapmakla suçlamak demek. Bu rakamların yönlendirildiğini söylemek ağır bir itham. İşşizlik rakamları açıklanmadan bir gün önce hükümet kanadından herhangi birisi bu verileri bildiğini açıklarsa istifa ederim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber