MEB Müsteşar yardımcısı: KPSS, gençleri bunalıma sokuyor

Haber Giriş : 05 Kasım 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Resmi büyütmek için tıklayın Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Türkiye'de 2010 Yılına Kadar Okullaşma Oranını Yüzde Ellilere Çıkarmayı Hedeflediklerini Belirterek, Bakanlık Bünyesinde Bazı Yapısal Değişikliklere Gidileceğini Açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Türkiye'de 2010 yılına kadar okullaşma oranını yüzde ellilere çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, Bakanlık bünyesinde bazı yapısal değişikliklere gidileceğini açıkladı.

Hamburg Eğitim Ataşeliğinin davetlisi olarak Almanya'nın Hamburg kentine gelen Çelik, Almanya Atatürk Kültür Merkezi (AAKM) toplantı salonunda öğretmenleri Türkiye'nin eğitim sistemi hakkında bilgilendirdi.

Milli Eğitim Bakanlığında toplam 39 birimde müdürlük bulunduğunu ve bu yapının doğru olmadığını ifade eden Çelik, ?Türkiye'de herhangi bir resmi yazının, müsteşarın önüne gelene kadar en az 8 imzadan geçmesi gerekiyor. Teknolojinin, internetin yoğunlukla kullanıldığı bir dönemde bu sistem bürokrasiyi de tıkıyor. Şu an hazırladığımız taslakta 38 birim 13'e indirildi. Bu birimlere sistemi bilen kişileri getireceğiz. İşi en iyi kim biliyorsa, ona vermek gerekir. Genç nüfusumuzu çağın gereklerine göre hazırlamalıyız? dedi.

Türkiye'de insan gücünün planlanmasında bazı eksiklikler olduğunu ifade eden Çelik, Türkiye'de uygulanan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) uygulamasını da eleştirdi. Çelik, ?KPSS sınavı, gençlerimizi bunalıma sokmaktadır. Sorular kişinin kendi branşında değil. Örneğin, İngilizce bölümü mezunu genç, diğer soruları da yanıtlamak zorunda. Üniversite mezunları arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu ülke biziz. O halde insan gücünü planlama sistemini değiştirmeliyiz? diye konuştu.

Eğitime ayrılan bütçenin düşüklüğünden de yakınan ve bu oranın diğer ülkelerde daha fazla olduğuna dikkati çeken Çelik, ?Hollanda'da yaklaşık üç buçuk milyon üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Hollanda'nın yıllık eğitim bütçesi 20 milyar Avro civarında. Bizde ise 20 milyon üniversite öğrencisi bulunmakta. Eğitime ayrılan bütçe 10,5 milyar Avro. Yavaş yavaş bu alanda iyileşmeye gidilmektedir? dedi.

Çelik, Türkiye'de birkaç yıl önce Bakanlık öncülüğünde ?Haydi kızlar okula? projesini başlattıklarını ve bu projeyle 3 yıl içinde 300 bin kız çocuğunu ?okullaştırdıklarını? ifade etti. ?Kendi ayakları üzerinde durabilen, bilinçli bir nesil yetiştirmeyi amaçladıklarını? kaydeden Çelik, 2010 yılına kadar öğrencileri meslek eğitimine yönlendirmek, sınıflardaki öğrenci sayısını 30'a indirmek, temel eğitimi 12 yıla çıkarmak, sosyal bilimler liselerinin sayılarını artırmak, spor liselerini yaygınlaştırmak, her ilde bir fen lisesi, büyük şehirlerde de birden fazla fen lisesi açmak, liseyi bitiren öğrencilerin en az bir yabancı dil bilmelerini sağlamak ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istediklerini bildirdi.

Analitik düşünme tarzı ve uzlaşmacı bir eğitim sisteminin yaygınlaştırılmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğünü belirten Çelik, ?Yoksulluk ve cahilliğin ilacı eğitimdir. Yöneten bir ülke ve iyi bir yaşam hakkına sahip olmak her Türk vatandaşının hakkıdır. Eğitimde ideoloji olmaz. Türk olma bilincine sahip, ancak aynı zamanda evrensel değerlere açık bir nesil yetiştirmeliyiz. Huzur içinde bir Türkiye'yi, farklılıkları zenginlik olarak kabul edecek şekilde çocuklarımıza emanet etmeliyiz. Vatan, bayrak ve millet tektir. Birlik ve dirlik türkümüzü hep birlikte söylemeliyiz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber