Öğretim üyelerinden 'fişlemeye' isyan

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Kasım 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sütçü İmam Üniversitesi'nde görev yapan 51 öğretim üyesi, kendileri hakkında bazı kurumlar tarafından yapılan 'fişlemeler' nedeniyle kadro alamadıklarını

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) 51 öğretim üyesi, üniversite yönetiminin keyfi tutumları ve bazı kurumların fişleme yapması sonucu kendilerine kadro verilmediğini ileri sürdü.

Geçmişte Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, MİT ve JİTEM gibi kurumlardan geldiği öne sürülen istihbarat raporları gerekçe gösterilerek kendilerine kadro verilmediğini dile getiren akademisyenler, durumlarının bazı üniversite yöneticileri tarafından ikili yaptıkları görüşmelerde kendilerine iletildiğini de öne sürdü.

Üniversitelerde fişleme iddiaları bitmek bilmiyor. Van 100. Yıl ve Ankara Gazi'den sonra şimdi de Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi aynı skandalla gündeme geldi. Aralarında 5 profesör, 6 doçent, 33 yardımcı doçent, 7 araştırma görevlisi ile kadro dışı bırakılan bazı akademisyenlerin de bulunduğu öğretim üyeleri, ortak bir yazılı açıklama yaptı. Kendilerine yönelik ideolojik yaklaşımlardan dolayı hak ettikleri bir üst kadroya atanmadıklarını öne süren akademisyenler, açıklamalarında; "İlgililer, birtakım kurumlardan (Cumhurbaşkanlığı, MİT ve JİTEM'den) geldiği öne sürülen istihbarat raporları neticesinde özellikle bazı akademisyenler için kadro açılmadığını ikili görüşmelerde dile getirebiliyorlar. Bunun sonucunda da arkadaşlarımızdan bir kısmı üniversiteden ayrılmak zorunda bırakılmış, ayrılmayanlar ise yıllardır özlük hakları ve kadroları verilmeyerek üniversiteden ayrılmaları için baskılara maruz kalmışlardır." ifadelerine yer verdi. Fişlenmeler dışında hiçbir neden gösterilmeksizin hakları verilmeyen öğretim üyeleri, sorunlarının çözümü için KSÜ yetkilileri ile yıllardır sürdürmeye çalıştıkları sınırlı görüşme çabalarından da bugüne kadar bir sonuç alamadıklarını aktardı. Akademisyenler, "Haksız olarak ezilen, horlanan, ama her şeye rağmen vatanını ve milletini seven bu öğretim üyelerinin bir an önce mağduriyetlerinin giderilerek KSÜ'de çalışma barışının yeniden sağlanması, hem üniversitenin geleceği hem de Kahramanmaraş için büyük önem arz etmektedir. Bunu Rektör Baytorun başta olmak üzere mağdur olmamızda etkisi olanların anlaması gerekiyor." dedi.

'İstihbari rapor söz konusu değil'

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun ise bir akademisyenin kadroya alınmasında istihbari araştırmanın söz konusu olmadığını iddia etti. Baytorun, "Bahse konu makamlardan, kadro bekleyen akademisyenler için herhangi bir istihbari rapor söz konusu değildir." diye konuştu. Baytorun kadro taleplerinin bölüm başkanları ve dekanlar aracılığıyla geldiğini ve bu taleplerin öğretim üyesi talep çizelgesi esasları çerçevesinde YÖK'e gönderildiğini söyledi. Baytorun, YÖK'ün kadro talep edilen bölümdeki öğrenci sayısını esas aldığını söyledi.

Üniversitelerde fişleme daha önce de yapıldı

Türkiye, üniversitelerdeki fişleme olayıyla ilk kez karşılaşmıyor. Daha önce Van 100. Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'la Ankara Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç da aynı suçlamalarla gündeme gelmişti. 'İhaleye fesat karıştırmak ve suç işlemek için teşekkül oluşturmak' suçlarından tutuklanarak bir süre cezaevinde tutulan eski Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın da şifreli kasasındaki 'fişleriyle' gündeme gelmişti. Aşkın'ın kasasında yaklaşık 300 akademik personeli kapsayan ve öğretim üyelerinin siyasi görüşleri ya da dini akımlara olan bağlılığının not edildiği bilgisayar dosyaları ortaya çıkmıştı. Fişlerde akademik personel hakkında "Türban eylemine katıldı... Nakşibendi... Milli Görüşçü... Nurcu... Dergâhla irtibatlı" gibi ifadeler bulunuyordu. Aşkın, kendisini, "Onlar istihbarat örgütlerinin bize verdiği bilgilerdir." diyerek savunmuştu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç da fişleme konusundaki becerileriyle tanınıyor. Yamaç, geçtiğimiz yıl haziran ayında Teknik Eğitim Fakültesi Akademi Kurulu'nda yaptığı konuşmada, akademisyenlere kendilerini nasıl fişlediğini tehdit ederek anlatmıştı. Yamaç, "Üzülerek söyleyeyim; ben bu fakültede isim isim, maalesef hangi hocanın, hangi reislerle, hangi saatlerde, nerede, hangi görüşmeleri yaptığını sesli olarak biliyorum." demişti. İstanbul, Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber