Diyanet Personelinin Yer Değiştirme Esasları

Diyanet İşleri Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında çalışan personelinin eş, sağlık, öğrenim ve süre yönünden yer değiştirme istekleri yeniden düzenlenmiştir. Bu konuya ilişkin düzenleme 25.08.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu değişilik çerçevesinde sitemizce hazırlanan ve din hizmetleri sınıfında çalışan personelin yer değiştirme işlemlerine ilişkin bilgileri içeren dosyayı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 27 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Din Hizmetleri Sınıfında çalışan personelin yer değiştirme esasları 25.08.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmelik" ile belirlenmektedir.

Buna göre yer değiştirme şekilleri ve aranan şartlar şu şekildedir.

SAĞLIK DURUMUNDAN DOLAYI YER DEĞİŞİKLİĞİ

Sağlık durumundan dolayı yer değişikliklerinde, görev yapılan yerdeki zorunlu çalışma sürelerinin tamamlanması gerekmektedir. Bu mazaret durumundan dolayı yer değişikliği isteklerine ilişkin hususlar aşağıdaki gibidir.

1- Sağlık sebebiyle memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için, kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağı, tam teşekküllü bir Devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekir.

2- Bu özür grubuna dayanarak yerleri değiştirilenler her yıl Ocak ayında alacakları aynı nitelikteki sağlık kurulu raporu ile durumun devam ettiğini belgelendirirler.

3- Gerekli sağlık şartlarını kazandıkları resmi sağlık kurullarınca tespit edilenler, ayrıldıkları hizmet bölgesindeki eksik hizmetlerini tamamlamak zorundadırlar.


EŞ DURUMUNDAN DOLAYI YER DEĞİŞİKLİĞİ

Eş durumundan dolayı yer değişikliklerinde, görev yapılan yerdeki zorunlu çalışma sürelerinin tamamlanması gerekmektedir. Bu mazaret durumundan dolayı yer değişikliği isteklerine ilişkin hususlar aşağıdaki gibidir.

1- Eş durumu sebebiyle memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için, eşinin 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarından birinde memur statüsünde çalıştığını görev yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile belgelendirmesi gerekir. Önceki düzenlemede eşi işçi olanlarda eş durumundan dolayı yer değişikliği yapabilmekteydi. Ancak eş işçi olması halinde eş durumundan dolayı nakil isteme hakkı kaldırılmıştır. Buna göre eş durumundan dolayı din hizmetleri personelinin nakil isteyebilmesi için eşin mutlaka memur olarak çalışması gerekmektedir.

2- Müftü, müftü yardımcısı, vaiz ve müdürlerin eş durumu mazereti sebebiyle nakil isteğinde bulunabilmeleri için eşlerinin aynı seviyede veya daha üst bir görevde bulunmaları şarttır.


GENEL AFET DURUMUNDAN DOLAYI YER DEĞİŞİKLİĞİ

Genel hayatı etkileyen doğal afetlere maruz kalanlar ile görev yerinde can güvenliğinin bulunmadığını belgelendirenlerin yer değiştirmeleri de herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın yapılabilir.


ZORUNLU HİZMET SÜRESİNİ TAMAMLAYAN POERSONELİN YER DEĞİŞİKLİĞİ

İl müftüleri hariç zorunlu çalışma sürelerini tamamlayan bütün personelden;

1) Atandığı il veya ilçede bir yılını tamamlayanlar il içinde,

2) En son atandığı il veya ilçede altı ayı tamamlamak şartıyla il genelinde iki yılını tamamlayanlar da il dışına,

3) İl müftü yardımcıları ve ilçe müftüleri hariç diğer personel, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (t) bendinde belirtilen lisans üstü eğitimi yaptıklarını ilgili yüksek öğretim kurumundan alacağı bir yazı ile belgelendirmeleri halinde,

Yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

İki yılın hesaplanmasında Kur'an kursu öğreticileri için o yılın 30 Eylül tarihi, diğer unvanlı görevlerde ise, fiilen göreve başladığı tarih esas alınır.Büyükşehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde yapılacak yer değişikliğinde süre şartı aranmaz.Bu Yönetmelik kapsamına giren personelin üst görevlere atanmalarında bu bentte zikredilen süreler dikkate alınmaz.Bu bentte belirtilen sürelerden maksat fiilen çalışılan sürelerdir.


ÖĞRENİM DURUMUNDAN DOLAYI YER DEĞİŞTİRME

Öğrenim durumundan dolayı nakil isteyebilmek için zorunlu hizmetin tamamlanması gerekmektedir. İl müftü yardımcıları ve ilçe müftüleri hariç diğer personel, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (t) bendinde belirtilen lisans üstü eğitimi yaptıklarını ilgili yüksek öğretim kurumundan alacağı bir yazı ile belgelendirmeleri halinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

2547 sayılı Kanunun 3/t maddesinde lisansüstü eğitim şu şekilde tanımlanmıştır:
Lisans Üstü: Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimini kapsar ve aşağıdaki kademelere ayrılır.
(1) Yüksek Lisans: (Bilim uzmanlığı, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık, master): Bir lisans öğretimine dayalı, eğitim - öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
(2) Doktora: Lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisans veya eczacılık veya fen fakültesi mezunlarınca Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlığa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
(3) Tıpta Uzmanlık: Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve tıp doktorlarına belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.
(4) Sanatta Yeterlik: Lisansa dayalı en az altı,yüksek lisansa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orijinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını,müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisans üstü bir yükseköğretim eşdeğeridir.


YER DEĞİŞTİRME ZAMANI

Müftü, müftü yardımcısı, vaiz ve Kur'an kursu öğreticilerinin, hizmet gereği, mazeret ve karşılıklı yer değiştirme dışındaki istekleri üzerine yerlerinin değiştirilmesi, ilgililerin Mart ayı sonuna kadar müracaat etmeleri şartıyla 1 Haziran ? 1 Eylül arasında yapılmaktadır.

Diğer görevliler için bu şart aranmamakta olup, Müftü, müftü yardımcısı, vaiz ve Kur'an kursu öğreticileri dışındaki personelin nakli her zaman yapılabilmektedir.


ZORUNLU HİZMET SÜRELERİ

Yönetmeliğe göre zorunlu hizmetle yükümlü olanlar şunlardır:
1- İl müftüleri,
2- İl müftü yardımcıları,
3- İllerdeki şube müdürleri,
4- Kur'an kursu müdürleri,
5- İlçe müftüleri

Grup ve sınıflardaki hizmet süreleri aşağıda belirtilmiştir.

a) Gruplarda hizmet süresi; altıncı ve beşinci grup illerde ikişer yıl, dördüncü grup illerde dört yıl, üçüncü grup illerde beş yıl, ikinci grup illerde altı yıl, birinci grup illerde yedi yıldır.
b) Sınıflarda hizmet süresi; altıncı ve beşinci sınıf ilçelerde ikişer yıl, dördüncü sınıf ilçelerde dört yıl, üçüncü sınıf ilçelerde beş yıl, ikinci sınıf ilçelerde altı yıl, birinci sınıf ilçelerde yedi yıldır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber