Hastanelerde dini görevlileri bulundurulsun

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Din görevlileri hastanede iş istiyor

ÖNDER yönetimi, batılı ülkelerde hastanelerde din görevlileri çalıştırılırken, Türkiye'de din hizmetinin sadece morg görevlilerine bırakılmasına tepki gösteriyor.

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Kurulu'nda ?Dünya Hastanelerinde Din Hizmetleri? başlıklı raporla açıklandı. Daha önce ?Dünya Ordularında Din Subaylığı? başlıklı raporla dikkat çeken derneğin Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, dünyadaki hastanelerde hasta ve yakınlarına moral destek amacıyla din görevlileri istihdam edildiğini anlattı; Türkiye'deki hastanelerde din hizmetinin sunulmamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı. Sula, ?Tıpkı Amerika ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizdeki hastanelerde de din hizmeti verilmesini istiyoruz. Bunun laikliğe aykırı hiçbir yönü de yoktur? dedi.

ÖNDER Genel Başkanı Sula, Viyana'da eğitim gören Dr. Ayşegül İlhan'ın hazırladığını belirttiği ?Dünya Hastanelerinden Din Hizmetleri? konulu rapordan çarpıcı bölümleri anlattı.

Amerika, İngiltere, Avusturya başta olmak üzere batılı ülkelerdeki sağlık kuruluşlarında ibadet yerleri ayrıldığını anlatan Sula, ayrıca din görevlilerinin hastalar ve yakınlarıyla tek tek ya da grup halinde sohbet edebilmesi için ofisler, kapalı devre TV sistemleri bulunduğunu kaydetti.

Rahip ya da rahibelerin hastanenin kadrosunda görevli olduğunu, her sabah hastaları tek tek ziyaret edip, sohbet ettiklerini, dua ettiklerini, hasta şikayetlerini başhemşireye ilettiklerini anlatan ÖNDER Genel Başkanı, Türkiye'de ise bu görevin morg görevlilerine düştüğünü vurguladı.

Sula'nın hazırladığı rapora göre batılı ülkelerde; yüz ve üzeri yatak kapasiteli hastanelerde tam gün fakülte ya da papaz okulu mezunu din görevlisi istihdam ediliyor. Sağlık ekibinin parçası olarak çalıştırılan din görevlileri, hem hasta ve yakınlarıyla, hem de yoğun stres altında çalışan hastane görevlileriyle ilgileniyor.

ABD Etik Kurullarında 3000, İngiltere Etik Kurullarında 500'den fazla tam mesai çalışan din görevlisi bulunuyor. ABD'de her 108 hastadan birine 1 din görevlisi düşüyor. İngiltere'de ise part-time çalışan 66'sı Yahudi, 25'i imam olmak üzere 4500 din görevlisi çalışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber