Çocuklarda davranış bozukluğunu önlemenin yolu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ailelerin çocuk eğitiminde yeteri kadar bilgi sahibi olmadığına değinen eğitimci İsmil Güler, davranış bozukluğu olan çocukların ödüllendirilmesi durumunda bu davranıştan vazgeçebileceğini belirtti.

Osmangazi Belediyesi tarafından harabe olmaktan kurtarılan ve daha sonra kültür, sanat ve eğitim merkezi haline getirilen Gökdere Medresesi, her gün yeni bir etkinliği ev sahipliği yapıyor.

Bursa'da kültür, sanat ve eğitim hayatına katkılar sağlamak amacıyla düzenlenen etkinliklere Bursalılar yoğun ilgi gösteriyor.

Bu etkinliklerden birisi olan 'Çocuklarda Davranış Eğitimi' konulu seminerde konuşan Eğitimci İsmail Güler, anne babaların çocuk gelişim evrelerinden haberdar olması gerektiğini ifade etti.

Çocukların sağlıklı bir gelişim sergilemesinde ailenin etkisinin önemine değinen Güler, "Anne babaların çocuklarıyla yakından ilgilenmeleri ve onu cesaretlendirmeleri gerekiyor." dedi.

Davranış bozukluğu sergileyen çocuklara ceza verme yerine alternatif davranış gösterilmesinin doğru olacağını anımsatan Güler, bunun olmaması durumunda çocuğun gelişiminin sağlıklı olmayacağını savundu.

Yanlış bir davranış sergileyen çocuğun cezalandırılmasının vahim bir hata olduğuna dikkat çeken Güler, ailelerin bu konuda hassas olması gerektiğini söyledi.

BABA İLGİSİNDEN YOKSUN ÇOCUKLAR SALDIRGANLAŞIYOR

Bir çocukta davranış bozukluğunun belirtisinin anlaşılmasının 4 yolu olduğunu anlatan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birincisi gelişim yaşına uygun davranmamak, ikincisi davranışlardaki yoğunluk, üçüncüsü sürekli bir şeyi istemek, dördüncüsü de cinsel rol beklentisidir. Örneğin 2 yaşındaki bir çocuğun özelliği itici olmasıdır. Ona bir şey verirsiniz ama alamazsınız, bu normaldir. Fakat bu aşırıya kaçarsa davranış bozukluğunun göstergesidir." Çocukların 11 yaşına kadar yalan söylemediğini vurgulayan Güler, çocuğun daha önceki yaşlarda yalan söylemesinin davranış bozukluğunun göstergesi olduğunu savundu. Çocukların 5 yaşındaki özelliğinin öfke ve saldırganlık olduğuna vurgu yapan Güler, bunun arkadaşlarının üzerinde göstermeye başlayınca sorun olduğunu belirtti.

Sürekli bir şeyi istemenin de davranış bozukluğu göstergesi olduğunun altını çizen Güler, çocukların şiddet kullanılarak eğitilemeyeceğini hatırlattı.

Çocukların hep olumlu yönlerini görmek gerektiğini kaydeden Güler, "İstediğiniz davranışı ön plana çıkarın, istemediğinizi de görmezden gelin." dedi.

Ailelerin çocuğa zaman ayırmasının da önemine dikkat çeken Güler, özellikle babaların çocuklarıyla ilgilenmesi gerektiğini hatırlattı.

Babalarıyla vakit geçirmeyen çocukların ileriki yaşlarda saldırganlaştığını belirten Güler, çocuğun babasını yanında görmesi gerektiğini ifade etti.

Çocuklarda davranış bozukluğunu önlemenin birçok yolunun olduğunu söyleyen Güler, sözlerine şöyle devam etti: "Davranış bozukluğunu önlemenin unsurları cesaret vermek, alternatif davranış göstermek, çocuklar arasında ayırım yapmamak ve davranış bozukluğu olan çocuklara ödül vermektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber