Genç vekiller, 'temsil tazminatı' alacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Kasım 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen dönem Anayasa Mahkemesi'nce bazı hükümleri iptal edilen Sosyal Güvenlik Reformu tasarısı önümüzdeki günlerde yeniden Meclis'e gelecek. Tasarı, çalışanlar kadar milletvekillerini de yakından ilgilendiriyor.

Tasarı Meclis'ten geçerse emeklilik hakkı kazanamayan vekiller 'temsil tazminatı' alacak. Geçen dönemde genç milletvekillerinin reforma ekletmek istediği madde, bu kez taslakta yer alıyor. Buna göre, milletvekilliği sona erenlerden gerekli şartları taşımadığı için emekli olamayanlara, herhangi bir işte çalışmadıkları sürece temsil tazminatı ödenecek. Temsil tazminatı, 30 bin gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar olacak. Bu rakam, şu anki memur maaşına göre hesaplandığında yaklaşık bin 300 YTL'ye denk geliyor.

TBMM yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 21. dönemden önce görev yapan milletvekilleri, emeklilik hakkı kazanamama durumunda temsil tazminatı alabiliyordu. Ancak 4505 sayılı kanunda 2000 yılında yapılan bir teknik hata, genç yaştaki milletvekillerinin temsil tazminatı almasını imkansızlaştırdı. 2008'in ortalarında yürürlüğe girmesi beklenen Sosyal Güvenlik Reformu, bütün milletvekilleri için yeniden 'temsil tazminatı' güvencesi getirecek. Bundan sonra, bir kere dahi olsa seçilen milletvekili, hiç bir işte çalışmaması şartıyla hayatının sonuna kadar temsil tazminatı alabilecek.

İsa Yazar, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber