Danıştay LPG dönüşümünde TSE Standardındaki hükmün yürütmesini durdurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2007 12:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay 10. Dairesi, LPG dönüşümü yapan yerlerdeki teknik sorumluluğu, makine mühendisleri yerine, endüstri meslek lisesi motor bölümü mezunu veya ilgili alanda ustalık belgesine sahip ve LPG ile ilgili mevzuat konusunda gerekli eğitimi almış kişiye veren, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Kasım 2006 Standardındaki hükmün yürütmesini durdurdu.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Karayolları Taşıtları Yakıt Sistemlerinin Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Kullanımı için Dönüşümünü Yapan Yerler-Genel Kurallar Kasım 2006 Standardının; çalışanlar ile ilgili kuralların belirlendiği 4.4 maddesi ve teknik donanımla ilgili kuralların belirlendiği 4.3 maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Gerekçede, yönetmelikle, araçların yakıt sistemlerinin dönüşüm aşamasındaki teknik sorumluluğun makine mühendisi ait olduğunun kabul edildiğine işaret edildi. TSE'nin her türlü standartları hazırlamak, hazırlatmak ve Enstitünün bünyesinde veya hariçte hazırlanan standartları tetkik ve uygun bulduğu takdirde Türk Standartları olarak kabul etmek gibi görevleri bulunduğu ifade edilen gerekçede, "132 sayılı Kuruluş Yasasıyla üstlendiği görevin niteliği itibariyle TSE'nin, LPG kullanımı için dönüşüm yapan yerlere ilişkin Standardı yaparken, araçların tadiliyle ilgili mevzuatta öngörülen kurallar dışına çıkarak, farklı düzenleme yapma yetkisi bulunmadığı" vurgulandı. Gerekçede, şöyle denildi:

"Standardın Nisan 2004 yılında düzenlenen ilk halinde de dönüşüm yapılan iş yerinin teknik sorumluluğunun makine mühendisine verilmiş olmasına rağmen, dava konusu Standart ile dönüşüm yapılan iş yerinin tabi olacağı kurallar arasında servise yönelik olarak, teknik sorumluluğun, endüstri meslek lisesi motor bölümü mezunu veya ilgili meslek alanında ustalık belgesine sahip ve LPG ile ilgili mevzuat konusunda gerekli eğitimi almış kişiye verilmesinin, standardın düzenlenmesi amacı ile bağdaşmadığı ve hizmetin gereğine uygun bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber