Hemofili hastalarına gen tedavisi umudu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2007 13:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ege Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, Hemofili hastalığıyla ilgili ABD'de geniş çaplı araştırmaların yürütüldüğünü ve gen tedavisinde bu alanda önemli gelişmelerin sağlandığını belirterek, ikinci aşama denemelerin olumlu sonuç vermesi halinde, bu tedaviyi Türkiye'de de uygulayacaklarını bildirdi.

Ege Üniversitesinden yapılan açıklamada, Ege Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı'nın hemofili hastalığının tedavisine yönelik çalışmalar hakkındaki görüşlerine yer verildi.

Hemofilinin takip ve tedavisinin hayat boyu devam eden, nesilden nesile iletilen, ciddi eklem sakatlıkları veya ölümcül kanamalara neden olabilen bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Kavaklı, dünyadaki hemofilili hasta sayısı 400 bin, Türkiye'de 3 bin, Ege Bölgesinde ise bin dolayında bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Kavaklı, hemofili hastası çocukların yaşam kalitelerine yansıyacak nitelikli bir hizmet sunmayı amaçladıklarını kaydetti.

Hemofili hastalığıyla ilgili ABD'de geniş çaplı araştırmalar yürütüldüğüne değinen Prof. Dr. Kavaklı, bu hastalıkta çarenin "gen tedavisi"nde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kavaklı, şöyle devam etti:

"Amerika'daki deneylerin ilk aşaması tamamlandı. 60 hemofili hastasında olumlu sonuçlar alındı. İkinci aşamaların başlatılması planlanıyor. Yüksek doz uygulaması başlatılacak. Ancak yan etkileri ihtimali nedeniyle çalışmalar ağır yürütülüyor. Çalışmanın ikinci aşamasından da olumlu sonuçlar alınması durumunda, kliniğimizdeki Türk hastalar üzerinde de çalışmalara başlayacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber