DİSK'ten istihdam önerileri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2007 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK tarafından hazırlanan raporda, istihdam sorununun çözümü için ulusal eğitim, teknolojik gelişme, sanayileşme, bilişim ve kalkınma hedeflerinin birlikte planlanması, bu doğrultuda nitelikli iş yaratacak yatırımlar gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.

DİSK istihdam sorununun çözümü için bir dizi öneri hazırlayarak, bunları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi ve işveren konfederasyonları ile paylaştı.

DİSK'in konuyla ilgili raporunda, bakanlığın "İstihdam Şurası" toplayarak bu alandaki sorunu çok yönlü tartışmak, her düşünce üretimini gerçekleştirmek ve tarafların bir araya geldiği koşullarda soruna çözüm arama gereği duyduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Bu konudaki girişimlerin, Kasım ayı sonlarında gerçekleştirilecek olan İŞKUR Genel Kurulu sonrasına bırakılmasında yarar olduğu ifade edilen raporda, istihdamı artırıcı önlemler kapsamında nitelenen düzenlemelerin uygulamaya dönüştürülmeden, bu şurada oluşacak ortak iradenin görüşlerine sunulmasının daha uygun olacağı kaydedildi.

Türkiye'de iş gücüne katılım oranındaki düşüşün sürekli hale geldiği ve istihdam artışının da ancak düşük ücretli işlerde yoğunlaştığı dile getirilen raporda, bunun kaygı verici bir durum olarak ortaya çıktığı görüşüne yer verildi.

"Öneriler"

DİSK'in, istihdamla ilgili ortaya koyduğu önerilerden bazıları şöyle:

"İstihdam, uygulanan ekonomi politikaların bir sonucu olarak temel sorun alanı olmayı sürdürmektedir. Konuya kendi bütünlüğü içinde çok boyutlu olarak yaklaşmak ve yarattığı toplumsal sorunların farkında olarak çözüm üretmek gereklidir.

Öncelikle, istihdam politikalarının makro ekonomik politikaların bir çıktısı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, temel tercihlerde ekonomik ve sosyal boyutun birlikte gözetilmesi gereklidir. Bu doğrultuda bugüne kadar uygulanan ekonomi politikaları terk edilmeli, "istihdam yaratmayan büyüme" kısır döngüsünü ortadan kaldıran, ülke koşullarını gözeten ve IMF'den bağımsız olarak yürütülecek üretken ekonomi politikalar uygulanmalıdır.

Ulusal bir "İstihdam Politikası ve Stratejisi" için ülke kaynaklarının planlanması ve harekete geçirilmesi konusu öncelikli olmalıdır.

İstihdam ve işsizlik konularına iş hukuku aracılığı ile politika üretilmesinin koşulları artık sınıra dayanmıştır. Emek sömürüsüne dayanan çözüm arayışları yerine, istihdam ve işsizlik sorunlarının çözümü için ekonominin birincil politika araçlarına yönelinmelidir. Bu amaçla, bilişim teknolojileri, nanoteknolojiler gibi yenilikçi sektörler belirlenerek, yeni iş yaratma ve yatırımı önceleyen hedeflerin, tarım, sanayi ve hizmetler alanındaki sektörel gelişme öncelikleri ve bütünlükçü kalkınma hedefleri ile birlikte gözetilmesi asıl olmalıdır.

Ulusal eğitim, teknolojik gelişme, sanayileşme, bilişim ve kalkınma hedefleri, birlikte planlanmalı, bu doğrultuda nitelikli iş yaratacak yatırımlar gerçekleştirilmelidir. İstihdam artırıcı özendirici politikalar (teşvikler) bu bütünlükçü planlamanın bir parçası olarak uygulanmalıdır.

Eğitim politikası ile koşut, iş gücü planlaması yapılmalıdır.

Rekabet gücünü artıran bir unsur olan mesleki eğitimin maliyeti, temel eğitimin kaynaklarından, eğitim hakkının finansmanından ayrılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber