Başarılı memura ekstra maaş

Haber Giriş : 01 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin üzerinde çalıştığı Kamu Personeli Kanunu Taslağı'na göre, memurlara karne verilecek. Karnesi pekiyi olanlar maaşlarının yüzde 60'ı, iyi olanlar ise yüzde 24'ü oranında başarı ödülü alacak.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve ekibinin yaptığı çalışmalar sonunda 145 maddelik "Kamu Personeli Kanunu Taslağı" son şeklini aldı. Buna göre memur ve sözleşmeli personele yıl sonlarında amirleri tarafından 100 tam not üzerinden karne verilecek. Başarı ve sicil ortalaması 0-59 arasında olanlar "yetersiz", 60-69 arasında olanlar "geliştirilmesi gerek", 70-79 olanlar "yeterli", 80-89 olanlar "iyi", 90-100 olanlar ise "pekiyi" almış olacak. "Pekiyi" alanlara aralıktaki maaşlarının yüzde 60'ı, "İyi" alanlara ise yüzde 24'ü oranında başarı ödülü verilecek. Ayrıca bağlı olduğu bakanın onayı ile üstün gayret göstermeleri durumunda bir maaş tutarı ödül de verilebilecek. İki yıl üstüste başarısız not alanlar için emeklilik işlemleri yapılacak, sözleşmeleri de yenilenmeyecek.

Memurlar ile sözleşmeli personele, en yüksek görev aylığının yüzde 30'unu geçmemek üzere görev güçlüğü ve sorumluluk ödemesinin yapılabileceği de yasa maddesine kondu. Fazla çalışma ücretinin ise bir haftada 8 saatten fazla olmaması kararlaştırıldı. Fazla mesai yapılan süre yılda 270 saati de geçemeyecek.

İşkence yapan parasını öder

Taslakta, işkence ya da haysiyet kırıcı muamele suçları sebebiyle AİHM'de tazminat ödemeye mahkum edildiğinde buna sebebiyet veren memura rücu edilecek. Ayrıca para ve değerli kağıtların zimmete geçirilmesi halinde Hazine tarafından hak sahibine ödenecek ve ilgili personelden de tazmin edilecek.

Hasta ve devamsızlar gidici

Devlet memurları ve sözleşmeli personelden sürekli hastalıklı halleri olmaları durumunda emekliye sevkedilmeleri de gündemde. 10 yıl hizmeti olanlara 6 ay, 10 yıldan fazla hizmeti olanlara 12 ay, kanser verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyulan hastalık sahibi olanlara ise 18 ay izin verilecek.

Hata yapmayan sözleşmeli devam edecek

Türkiye'de bulunan 2 milyon memurdan bir kısmının sözleşmeli personel olarak istihdam edilmesi planlanırken, sözleşmeli personele memuriyet şartları dışına çıkmadığı sürece sözleşme garantisi veriliyor. Genel Haklar başlığı altında 18. maddede "Kanunlarda yazılı haller dışında memurun memurluğuna son verilemez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz. Bulunduğu kurumda veya başka kamu kurumlarında bu kanuna göre aralıksız 10 yıl süreyle sözleşmeli personel olarak istihdam edilmiş olanların bu kanunda ve sözleşmelerinde gösterilen görev, yetki ve sorumlulukları ihlal etmedikleri sürece sözleşmeleri yenilenir" ifadesi yeraldı. Memuriyetteki basamak sistemi de değişiyor. Bundan sonra memuriyete başlayanlar 1. basamaktan başlayacak ve kıdemleri arttıkça 9. basamağa kadar yükselebilecekler. Olumsuz sicil alanların dışındakiler 3 yılda bir üst basamağa geçecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber