Yurtta hava durumu ve Önemli meteorolojik uyarı!

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 21 Kasım 2007 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meteorolojik uyarı: Yurtta sel bekleniyor

Devlet Meteoroloji İşleri genel Müdürlüğü, yurdun güney ve iç kesimlerinde etkili yağış beklendiğini belirterek, sel, su baskını ve heyelan uyarısı yaptı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün görülecek sağanak yağışların, sabah saatlerinde Batı Akdeniz kıyıları, Orta ve Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Doğu Anadolu'nun batısı, Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Orta Karadeniz'de etkili olmasının beklendiği bildirildi.

Komşu kapakları açtı, Edirne'yi su bastı

Meteoroloji'nin, sel, su baskını ve heyelana karşı tedbir alınmasını istediği iller şöyle:

Batı Akdeniz kıyıları (Antalya ve çevresi), Orta ve Doğu Akdeniz (Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevreleri), İç Anadolu'nun güney ve doğusu (Ankara'nın güney ve doğu ilçeleri, Konya, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Kayseri, Niğde ve Yozgat çevreleri) Doğu Anadolu'nun batısı (Tunceli, Malatya, Erzincan ve Elazığ çevreleri), Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve batısı (Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Adıyaman çevreleri) ile akşam ve gece saatlerinde Orta Karadeniz'de (Samsun, Ordu, Giresun, Tokat ve Amasya çevreleri).

EDİRNE VALİSİ: NEHİRLERİN DEBİSİ BİRAZ DAHA ARTACAK

Edirne'de, Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ve yağışlar nedeniyle nehirlerin debileri artmaya devam ediyor.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, yaptığı açıklamada, Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin debilerinin artmasıyla taşkınların daha geniş bir alana yayıldığını söyledi.

Meriç ve Tunca Nehri'nin taşmasıyla sularının Karaağaç Mahallesi yakınlardaki Lozan Caddesi'nde bulunan iş yerleri ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait çay bahçelerini etkililiğini bildiren Miroğlu,?Nehirlerin debisi biraz daha artacak. Bu artışla daha fazla alan su tehdidine maruz kalacak. Bunun için Edirne merkezi başta olmak üzere Uzunköprü, Meriç, Enez ve İpsala ilçesinde kriz merkezleri oluşturduk? dedi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de Meriç, Tunca ve Arda Nehirlerinin debilerinde ciddi bir artış olduğunu ve bölgede yağışların da devam ettiğini söyledi.

Kirişhane istasyonunda yapılan ölçümde Meriç Nehri'nin debisinin 2 bin metre küp/saniyeyi bulursa ?tehlike çanlarının çalacağını? belirten Sedefçi, ?İnşallah debilerde artış olmaz. Meriç Nehri'nin debisi 2005'te 1711 metre küp/saniye olduğunda sıkıntı yaşamıştık. İki bini bulursa büyük sıkıntı yaşayabiliriz? dedi.

DSİ'NİN FAALİYETLERİ

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de Kirişhane istasyonunda yaptıkları ölçümde Meriç Nehri'nin debisinin 1487 metre küp/saniye, Svilengrad'da 1141 metre küp/saniye ve Tunca Nehri'nde ise 147 metre küp/saniye olarak belirlendiğini söyledi.

Nehir kenarındaki seddelerde kontrolleri sürdürdüklerini ve aşınmış olanların onarıldığını ve yükseltilmesi gereken seddelerin yükseltildiğini bildiren DSİ yetkilileri, ?Nehirdeki debinin 1700 metre küp/saniyeyi bulması halinde yaz seddelerinden su aşabilir. O zaman su boş tarım arazilerine akar? dedi.

BOSNAKÖY'DE HALK TEYAKKUZDA

Edirne'yle bağlantısı kesilen Bosnaköy'ün muhtarı Recai Kararmışbuga ise kriz merkeziyle irtibat halinde olduklarını ifade ederek, ?Hayvanları seddelerin üst kısmına tahliye ettik, kriz masasıyla irtibatımız sürüyor. Kriz masasından su baskını ihtimaline karşı bir uyarı geldiğinde evlerimizi boşaltacağız? dedi.

Bu arada, taşkın nedeniyle Edirne'nin Orhaniye ve Elçili köyü yolları trafiğe kapandı.

Edirne merkezle, Karağaç Mahallesi'ni birbirine bağlayan Tunca ve Meriç Nehirleri üzerindeki köprülerin bazı bölgelerinde su birikmesi nedeniyle,mahalleye yaya geçişleri askeri araçlarla ve askeri birliklerin kurdukları yüzer köprülerle sağlanıyor.

KIZILIRMAK'IN DEBİSİ ARTTI

Ankara ve çevresindeki etkili yağışlar, Kızılırmak'ın debisinin de artmasına neden oldu. Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kuraklık nedeniyle geçen yıl minimum seviyelere düşen Kızılırmak'ta, son günlerde yağışın etkisiyle su seviyesi yükselmeye başladı. Yazın yaşanan kuraklık nedeniyle Kızılırmak'ın ?dere? görünümünü andırdığını ifade eden yetkililer, Sivas kent girişindeki Oğlakpınarı Gözlem İstasyonu'nda 6 Temmuzda yapılan ölçümlerde ırmağın debisinin saniyede 4.7 metreküp, 29 Temmuzda yapılan ölçümlerde ise 3.2 metreküp tespit edildiğini bildirdiler.

DSİ yetkilileri, 15 Kasım itibariyle yapılan ölçümlerde ise debinin saniyede 10.2 metreküpe kadar yükseldiğini, suyun derinliğinin ise 78 santimetre olarak ölçüldüğünü kaydettiler.

Yetkililer, yıllık ortalama debisi saniyede 184 metreküp olan ırmağın su seviyesinin kış ve ilkbahar mevsimlerinin ardından iyice yükselmesini tahmin ettiklerini söylediler.

DSİ yetkilileri, son günlerdeki sağanak yağışla birlikte Kızılırmak'ın debisinin yükselmesinin Sarıoğlan (Yamula), Hirfanlı, Kesikköprü, Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk barajlarındaki su seviyesinin de artmasına neden olduğunu bildirdiler.


Yurtta hava durumu

Türkiye'nin batısı ve güneyinde yağmur şiddetli şekilde devam ediyor, su baskınlarına karşı dikkatli olunmalı. Bu gece ve yarın iç ve doğu kesimlerin yükseklerinde karla karışık yağmur görülebilir. Yağış havayı soğutuyor.

İstanbul ve Bursa'da yağmur akşam doğru zayıflayacak. Sert esen poyraz, sıcaklığı 8 derece hissettiriyor. Ankara'da da hava soğuk ve yağmurlu. İzmir'de yağış çok zayıf, ancak rüzgardan dolayı soğuma oldu. Adana'da şiddetli yağmur var. Bugün İstanbul ve Bursa 11, Ankara 10, İzmir 14, Adana 18 derece.

Haberin devamı

Marmara'da yağmur sert rüzgarla birlikte sağanak şeklinde devam ediyor, su baskınlarına karşı dikkatli olunmalı. Rüzgardan dolayı hava soğudu. Yağış akşam hafifleyecek, Perşembe gününden itibaren ise gökyüzü açıyor. Bugün Edirne 9, Çanakkale 10, Kocaeli 12 derece.

İç Anadolu'da da yağışlar kısa aralıklarla sağanak şeklinde görülüyor. Sıcaklık 10 derecenin altına inerken, yarın Sivas ve Yozgat'ın yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur bekleniyor. Perşembe günü yağışın kesilmesinin ardından, sis oluşacak. Bugün Konya ve Eskişehir 8, Sivas 10 derece.

Ege kıyılarında yağmur zayıflıyor, ancak bölgede sert rüzgarın etkisi ile hava soğuyor ve akşam saatlerinde Kütahya'da karla karışık yağmur görülebilir. Perşembe günü Ege'de hava güneşli olacak. Denizli 13, Muğla 12, Kütahya 7 derece.

Akdeniz Bölgesi'nde özellikle Isparta, Adana ve Hatay çevrelerinde yağmur kuvvetli yağacak, su baskını tehlikesi ve yıldırım çarpmasına karşı dikkatli olunmalı. Güneydoğu Anadolu'da yağış iki gün daha devam edecek. Sıcaklık Antalya'da 19, Gaziantep'te 13 derece.

Doğu Anadolu'da sağanak geçişleri 2-3 gün sürecek. Yağış Malatya ve Elazığ çevrelerinde yağmur şeklinde, Erzurum ve Kars'ın yükseklerinde ise kar şeklinde olacak. Perşembe günü Erzurum'un merkezinde de kar yağışı bekleniyor. Bugün Erzurum 3, Malatya 12, Van 11 derece.

Karadeniz'de Bolu-Samsun arasında rüzgar sert esiyor ve sağanak yağış var. Trabzon ve Artvin arasında ise yağış Çarşamba günü kuvvetlenecek ve aynı gün hava soğumaya başlayacak, Perşembe günü doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde kar yağışı bekleniyor. Bugün Trabzon ve Samsun 16, Zonguldak 11 derece.


(İHA) - Yurdun iç ve doğu kesimlerinde görülecek olan yağışların Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda etkili olması bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı, yağış alan yerlerde 3 ila 5 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar, genel olarak kuzey ve kuzeydoğu, yurdun doğu kesimlerinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta, Ege kıyılarında kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, ilk saatlerde yağmur ve sağanak yağışlı 10

İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 13

İzmir: Parçalı bulutlu (Rüzgar; kuzeyli yönlerden kuvvetli olarak esecek) 15

Adana: Çok bulutlu, aralıklarla gök gürültülü sağanak yağışlı 19

Antalya: Parçalı ve çok bulutlu 20

Samsun: Çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı (Yağışların etkili olması bekleniyor) 11

Trabzon: Çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı (Yağışların il genelinde etkili olması bekleniyor) 13

Erzurum: Çok bulutlu, karla karışık yağmur ve kar yağışlı 3

Diyarbakır: Çok bulutlu ve aralıklı sağanak yağışlı 14

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber