İlk kadın öğretmenin buruk kutlaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2007 16:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ilk kadın öğretmenlerinden Refet Angın, bu yıl "Öğretmenler Günü"nü hastanede geçirecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Onursal Danışmanı, 93 yaşındaki Refet Angın, yaklaşık bir yıldır Türk Böbrek Vakfına bağlı İstanbul Özel Hizmet Hastanesinde yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle tedavi görüyor.

Angın, Gelibolu'da dünyaya geldiğini ve 8 yaşında cumhuriyeti karşıladığını anlatarak, Atatürk'ün emriyle öğretmen olduğunu ve o zaman son nefesine kadar çalışacağına dair söz verdiğini anlattı.

Öğretmenliğe 17 Eylül 1936'da başladığını, öğretmen, müdür yardımcısı ve müdür olarak Anadolu'nun pek çok yerinde görev yaptığını dile getiren Angın, "Zaten aklımda çocukluğumdan beri hep öğretmen olmak vardı. Öğretmenliğe karşı muazzam bir saygım, sevgim var" dedi.

Angın, Atatürk'ün kendisini kız kardeşine emanet ettiğini ve Ankara'da üniversitede okurken Makbule Hanım'ın kendisiyle çok ilgilendiğini ifade ederek, ara sıra Makbule Hanım'ın yanına köşke gittiğini kaydetti.

Ona 'Makbule Anne' diye hitap ettiğini dile getiren Angın, köşke her gittiğinde Makbule Hanım'ın ihtiyaçlarını karşıladığını ve kurabiyeler yaptığını söyledi.

Refet Angın, "1936 yılı Eylül ayında diplomamı Atatürk verdi ve bana 'Çocuk, son nefesine kadar çalışacaksın. Beni unutmayacaksın. Beni ve arkadaşlarımı unutmayacaksın. Bu memlekete hizmet vereceksin. Cumhuriyete sahip ol. İlkelerine sahip ol. Bunların bekçiliğini yap' dedi. Ben de 'Peki Paşam' dedim. Hakikaten öyle oldu. Onun için bu 10 Kasımda ağlayarak izledim ve niye ben Atatürk'ün yanında değilim diye üzüldüm. Allah'a çok şükür bugünlere geldim. Allah bana biraz daha güç versin" diye konuştu.

1981 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı Onursal Danışmanı olarak görev yaptığını belirten Angın, "Yaklaşık 78 yıldır eğitim için çalışıyorum" dedi.

Hastalığı hakkında da bilgi veren Angın, 9 Aralık 2006 tarihinde hastaneye yattığını dile getirerek, "Bu yıl Öğretmenler Günü kutlamalarına gidemem herhalde. Bugüne kadar her toplantıda bulundum" diye konuştu.

Bazı çalışmalarına devam ettirdiğini belirten Angın, "Allah imkan versin de bu yaşta da çalışma imkanı bulayım. Benden daha eski yaşayan cumhuriyet öğretmeni yok" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber