İşitme ve denge oranını yapan gen keşfedildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2007 13:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ankara Üniversitesi(AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde Dr. Mustafa Tekin başkanlığındaki ekip, insanda işitme ve denge organını yapan geni keşfetti.

AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Bilim Dalı doktorlarından Mustafa Tekin, başkanlığını yürüttüğü ekibin, 6 yıldır Türkiye'de işitme kayıplarının genetik nedenlerini araştırdıklarını bildirdi.

Çalışmanın AÜ, TÜBA ve TÜBİTAK tarafından desteklendiğini kaydeden Tekin, çalışmalarının, Türkiye'deki işitme engellilerin yaklaşık yüzde 70'inde genetik faktörlerin sorumlu olduğunu gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Belirlenen genetik faktörler bölgesel farklılıklar göstermekteydi. Akraba evliliği ve işitme engellilerin eş tercihleri genetik faktörlerin dağılımını etkilemekteydi. Normal işitme ve denge yüzlerce genin sağlıklı çalışması ve birbiriyle normal etkileşimiyle sağlanmaktadır. Bu genlerden herhangi birindeki değişiklikler işitme kaybına yol açabilir.''

Tekin, yapılan çalışmalar sonucunda işitme engelli hastaların küçük bir kısmında, bu gende anne ve babadan geçen değişiklikler olduğunun saptandığını ifade ederek, ''DNA değişiklikleri saptanan işitme engellilerde iç kulakta normalde bulunması gereken işitme ve denge organları hiç gelişmemişti. Bugüne kadar çalışılan diğer

canlılarda ise bu gende değişiklikler olduğunda iç kulak oluşabilmektedir'' diye konuştu.

Araştırmanın sonuçlarının bu yıl içinde önemli bir insan genetiği dergisinde yayınlandığını bildiren Tekin, bu çalışmanın sonuçlarının insanlarda iç kulağın gelişiminin aydınlatılması yolunda önemli ilerleme sağladığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber