'Türkçe, Türkiye'nin en önemli meselesidir'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2007 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen "Türkçeye Saygı" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler, Türkiye'nin sosyal, siyasal ve ekonomik sıkıntılarının yanında bir de Türkçe sorununun bulunduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi'ndeki programda konuşan Bakiler, Avrupa'da çocuğun dil eğitiminin henüz anne karnındayken başladığını kaydetti.

Türkiye'de nesillerin okumadığını ve fakir kelime sayısıyla yetiştiğine işaret eden Bakiler, Milli Eğitim sisteminin de öğrencileri 'güdük' bıraktığını belirtti.

Batıda ilköğretim düzeyindeki ders kitapların zengin kelimelerden oluştuğunu ifade eden Bakiler, "Almanya'da ders kitaplarında 71 bin, Japonya'da 44 bin, İtalya'da 32 bin kelime var. Türkiye'de ki ders kitaplarında ise bu sayı 6-7 bin civarındadır. Liseyi bitiren bir gencin hafızasında 500-600 kelimeyi geçmiyor. 18 yılık eğitimden sonra liseye giden gence üniversitede yeniden Türkçe öğretiliyor. Bu eğitim sistemimizdeki buhranı gösteriyor." dedi. Kelime dünyası kısır insanların konuşurken sürekli, "şey", "yani", "falan, filan" gibi tekrarlarda bulunduğunu anlatan Bakiler, zengin kelime hazinesine sahip bireylerin kendilerini daha iyi ifade edip, yazdığını vurguladı.

Bakiler, "Türkiye'nin en mühim meselesi Türkçe'dir." değerlendirmesini yaptı. Salonu dolduran onlarca öğrenci tarafından dikkatle dinlenen Yavuz Bülent Bakiler, kıyafetleri karşılanan insanın fikirleriyle uğrulandığını hatırlattı.

Bakiler, şunları söyledi: "Zaten 'sel ve sal' ekleri bizlere latin gramerinden geldi. Bu 2 ek yüzden çok büyük sarsıntılar geçiriyor. Herkes 'sel ve sal' ile Türkçe konuştuğunu sanıyor. Yanlış, yanlış, yanlış...'Kamusal alan' denilmez. Burada bir isim tamlaması var. Kamu alanı demek icab ediyor."

Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ile Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Faruk Mağden'in de birer kısa sunum yaptıkları programın sonunda ve Bakiler, kitaplarını imzaladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber