YÖK, Alemdaroğlu'nun görevden alınmasına karar verdi: Gözler Sezer'de

Haber Giriş : 05 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alemdaroğlu'nu görevden alma talebini, Cumhurbaşkanı Sezer'e iletti. Son kararı, ?atayan makam' olarak Cumhurbaşkanı Sezer verecek.

YÖK Genel Kurulu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınmasına karar verdi. YÖK, bu talebini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de iletti. Son kararı, ?atayan makam' olarak Cumhurbaşkanı Sezer verecek.

YÖK Genel Kurulu, önceki gün yaptığı gizli toplantıda, Alemdaroğlu'nun, ?Kardiyoloji Enstitüsü'nün kapatılan anabilim dalları hakkında mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını uygulamadığı ve YÖK'ün bu konudaki talimatına direndiği' gerekçesiyle görevden alınmasını, Köşk'ten isteme kararı aldı. Kararın, ?oy çokluğu' ile verildiği bildirildi.

Sabah 10.30'da başlayıp öğlen 13.00 civarında sona eren toplantıda, Alemdaroğlu'nun icraatları masaya yatırıldı. Özellikle İstanbul Üniversitesi kökenli YÖK üyelerinin, Alemdaroğlu'nun ?keyfi uygulama ve tutumları'nın hem üniversite, hem de YÖK'ü yıprattığına işaret ettikleri belirtildi. Bu çerçevede, rektör Alemdaroğlu'nun görevden alınması gerektiği önerisi oylandı ve önerinin Köşk'e sunulmasına oy çokluğuyla karar verildi.

KARAR SEZER'İN

YÖK Genel Kurulu'nun, ?görevden alma isteği'ni içeren talebinin, gerekçe ekleri ile birlikte yine önceki gün Cumhurbaşkanlığı Köşk'üne gönderildiği bildirildi. Alemdaroğlu, rektörlük görevinden Anayasa ve Yükseköğretim Yasası uyarınca, sadece ?atayan makam' olarak cumhurbaşkanınca alınabiliyor. YÖK'ün, rektörlere disiplin cezası uygulama dışında, görevden alma yetkisi bulunmuyor.

KONUŞMA YASAĞI

Bu arada, YÖK'ün kararı hakkında üyelere ?konuşma yasağı' konulduğu da bildirildi. Üyelere, ?kesinlikle konuşmama' yasağı getiren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç de, cep telefonunu kapattı. Halen Bükreş'te bulunan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu da, bu gelişmeler üzerine üniversite senatosunu toplantıya çağırdığı bildirildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber